И "Анадарко" иска да търси нефт и газ в Черно море

OFFNews 06 май 2015 в 12:25 2583 6

Една от най-големите американски компании за добив на газ и нефт „Анадарко“ планира да участва в конкурсите за издаване на разрешително за търсене и проучване на блоковете „Терес“ и „Силистар“ в Черно море. Това съобщи главният директор по международните преговори в „Анадарко“ Ерик Фрай по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев.

На срещата в Хюстън присъстваха заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров, съобщиха от ГЕРБ. 

Добрев представи пред ръководството на „Анадарко“ параметрите на двата блока „Терес“ и „Силистар“ в българските води на Черно море и разясни процедурата за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване. Добрев подчерта още, че двете находища са изключително перспективни след като в румънските води на Черно море в края на 2018 г. ще започне добив на природен газ, а в турската част сеизмиката е показала съществен потенциал само на километри от „Терес“ и „Силистар“ и там „Шел“ вече прави проучвателен дълбоководен сондаж, който се очаква да докаже значителни количества нефт и газ. Освен това председателят на енергийната комисия информира американските представители, че България е страната с най-ниски данъци и такси в Европа и данък печалба е едва 10%. 

Станков увери представителите на „Анадарко“, че конкурсът за издаване на разрешително за търсене и проучване на газ и нефт ще бъде прозрачен и обективен. Той обясни, че критериите за оценка на офертите на участниците в конкурса следват европейските стандарти и тези на вече проведената процедура за блок „Хан Аспарух“, които по мнение на участвалите компании са били едни от най-прозрачните и обективни конкурси в световен мащаб. Заместник-министърът представи още сроковете за участие в конкурса и параметрите на разрешителните, които ще бъдат издадени на спечелилите конкурсите. 

Заместник-председателят на УС на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров запозна ръководството на американската компания с възможностите за пренос на газ на вътрешната и транзитната газова инфраструктура на България. Димитров подчерта, че България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, след което капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно. Той каза още, че вече е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на газовото хранилище в Чирен. 

Директорът „Развитие на проектите“ в „Анадарко“ Майк Пейс заяви, че компанията е изключително заинтересована да участва в конкурсите за двете български находища, предвид получената информация. Ерик Фрай подчерта, че предимството на „Анадарко“ е, че компанията им взема решения бързо, проучва териториите в съкратени срокове и с най-модерните технологии и изпреварва с години водещите компании в сектора при вземането на окончателни инвестиционни решения за стартиране на добив на нефт и газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови