Хотелите искат заведенията в тях да работят

OFFNews 28 ноември 2020 в 15:14 2944 0

Снимка Pixabay

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде преразгледана заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която се забранява работата на заведенията в хотелите.

Според асоциацията ограниченията за ресторантите в хотелите реално спират работата на самите хотели, въпреки че те не са официално затворени. Отменят се всички направени резервации за обявения първоначално 3-седмичен период за действие на новите мерки. Причината е, че никой турист не си представя приятната и спокойна ваканция, хранейки се в стаята си, тъй като ситуацията наподобява болничен престой, коментират от БХРА. Те настояват на заведенията в хотелите да бъде позволено да работят при спазване на противоепидемични мерки.

"БХРА подкрепя усилията и позицията на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която настоява за тази промяна. В редица страни в света заведенията в хотели, на летища, аерогари, автобусни и жп гари бяха изключени от мерките за ограниченията, наложени към местата за хранене. Формалното незатваряне на хотелите, въпреки реалната невъзможност да работят и да посрещат клиенти при тези условия, води до това, че за сектора на гостоприемството и неговите служители не са предвидени компенсации, както за останалите затворени бизнеси. Те не могат да се възползват дори от крайно недостатъчната помощ, предвидена за персонала. Работниците в тези заведения няма да получат дори по 24 лева на ден от държавата, въпреки че техните работодатели ще са принудени да ги пуснат в неплатен отпуск или дори да ги освободят", допълват от БХРА.

И още:

"Хотелите не могат да се възползват и от предвидените, макар и неясно какви към момента, компенсации за затворените бизнеси. Тоест те няма да получат никаква финансова помощ от държавата, въпреки че не могат да продължат да извършват дейността си. От БХРА апелираме кабинетът да реши този сложен за хотелиерския бизнес казус, защото в противен случай обричат бизнесите на фалит, а техните служители на трайна безработица. А бюджетът ще загуби и голяма част от 10-те процента приходи, които в годините преди пандемията влизаха в хазната от плащаните от туризма данъци и осигуровки.

БХРА отказва повече да вярва на приказки и обещания. Настояваме да получим подкрепата, каквато заслужава структуроопределящ за българската икономика сектор, посочен и от ЕК като една от индустриите, които може да изведе националните и общностната икономики от изключително тежката криза. И да се реши коя от двете алтернативи ще бъде приложена – ще бъдат отворени само за гости на хотелите заведения в тях или секторът на гостоприемството ще бъде включен в обхвата на предвидените компенсации."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови