Хампарцумян: Не е незаконно, нито осъдително да имаш офшорна регистрация

Александра Маркарян 07 октомври 2021 в 10:32 6470 4

Левон Хампарцумян

Снимка БГНЕС, архив

Левон Хампарцумян

"Да имаш офшорна регистрация не е незаконно, нито пък е осъдително от етични съображения. Кой как използва тази регистрация, вече е друг въпрос. Там може да разсърдите тъщата, но може да разсърдите и службите, и данъчните", коментира банкерът Левон Хампарцумян пред Нова тв по повод разкритията на разследването Pandora Papers. То разкри офшорни сметки на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

Помолен да даде пример за законно и етично неосъдително криене на законно спечелени пари в офшорна сметка, бившият председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България отвърна, че можело например мъж на крачка от развода да иска да ги скрие от жена си, или можело "да има ново гадже", или пък "живее в държава, където се случват неща като "Осемте джуджета" и джуджетата малко по-трудно стигат до тея слънчеви острови". Джойнт венчър също можел да е с офшорна регистрация, за да може участниците от държави с високи данъци да направят "данъчна оптимизация".

Как реално - стъпка по стъпка - пари в куфарче стигат до офшорна сметка? Отговорът на този въпрос осветлява ролята на банките, които понякога се оказват "слабото звено".

Първо, трябва да се намери достоверна теза, която да оправдае вливането на тези пари във финансовата система на света. Трябва да се декларира произходът. След това банката трябва да се убеди, че тази декларация изглежда достоверна, каза Хампарцумян. Влязат ли веднъж в банка, не би трябвало да има проблем да отидат в офшорна сметка.

И все пак бившият главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" увери, че "това, което беше възможно 80-те, 90-те години на 20. век, вече е невъзможно", тоест банките пропускат много по-трудно "мръсни пари".

"Има един куп процедури, плюс това има списъци, които дават възможност да се проследят имена на някои нежелани компании или личности, санкционни списъци.

Не съм най-големият специалист по легализирането на пари в брой, но ако изключим тази фаза до събирането им в куфарчета, след това вкарването им в банка става все по-трудно заради споразумения, които имат данъчните в света, които имат службите, които си взаимодействат, както и журналистически разследвания, които да кажат "това не ми изглежда достоверно"."

"Наличието на офшорни сметки не е престъпление, не е и укоримо, защото не знаем с каква цел е направено. (...) Но нещо може да е законно, но етично да не е приемливо за обществото. Това са две различни неща, но за един политик са важни", добави Хампарцумян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

07.10 2021 в 11:41

Въпроса не е дали е незаконно, а защо не е! Собственици или замесени с офшорни фирми и банкови активи не трябва да заемат никаква държавна длъжност или държавата да сключва договори с тях! За съжаление не съм чул предложение за такъв закон от нито една партия. Явно има причина.

6145

2

kokoten

07.10 2021 в 11:38

Я,как знае мошеника....Това е роден банкер,завършил химия,но много високо оценен от Костов и направен шеф на Агенцията по приватизация,където заедно с министър 10% (по-възрастните знаят за кого иде реч)опоскаха до шушка държавата....Как не го е срам,този смръдльо....точно той да защитава мошениците и да говори за морал(а примера с развода и гаджето просто подигравка)....Мръсниците са навред в държавата и правят каквото си искат,а политиците ни се карат кой е по-велик и дали топките на Славчо са по-големи от тези на Корнела,Мая и Пишман-адвоката....и те така....

1859

1

Ronik

07.10 2021 в 11:12

Незаконно е да не ги декларираш!

 
X

Да помогнем на украинските деца!