Халогенните крушки са забранени в ЕС от днес, минаваме на LED осветление

OFFNews 01 септември 2018 в 12:27 9442 0

От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана върху производството на повечето видове халогенни крушки.

Търговците обаче могат да продължат да продават начилните си на склад количества до изчерпването им. Халогенните крушки ще бъдат заменени предимно с LED осветление. Според Европейската комисия така ще се пести огромно количество енергия. 

Експерти са изчислили, че за 10 години ползване една халогенна крушка би ни струвала 160 евро сметка за ток, а една LED крушка само 25.

През 2012 година ЕС забрани производството на обикновени крушки, от днес в историята отиват и халогенните. Мотивите са, че не са достатъчно енергийно ефективни. Забраната им първоначално беше планирана за септември 2016 година. Заради опасения, че на пазара няма достатъчно алтернативи, срокът беше удължен с две години. От днес производителите ще могат да предлагат само крушки, които имат поне енергиен клас B според европейската скала за етикиране, уточнява БНТ. 

Според Еврокомисията халогенните лампи използват пет път повече енергия, отколкото тяхната алтернатива - LED крушките. Със спирането им от производство годишно ще се пести енергия, равна на потреблението на страна като Португалия в продължение на 5 години. Промените означават и значително намаляване на отпадъците, защото потребителите от Европейския съюз ще използват по-малко електрически крушки всяка година.

Очаква се и намаляване на вредните емисии въглероден двуокис във въздуха. Освен това новите LED крушки ще могат да се рециклират. 

Нисковолтовите халогенни лампи, както и тези със специално предназначение, които може да използваме в дома ни в печки, хладилници и аспиратори, ще продължат да се произвеждат и след 1 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови