Хайтек браншът се обедини в нова организация и иска участие в тристранката

Даниела Добрева 18 юни 2024 в 13:26 1828 0

Пресконференцията на четиримата членове на БАИТ.

Снимка Даниела Добрева

Четиримата членове на УС на БАИТ - Илия Кръстев, Светлана Боянова, Доброслав Димитров и Светозар Георгиев.

Сдружения от различни браншове се обединиха в нова работодателска организация, която се опитва да си проправя път през последните пет години - Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) на всички влиятелни асоциации, клъстери и компании. Всички те представляват високотехнологичната икономика на България.

БРАИТ съществуваше и досега, но в различен формат.

"Обединихме се, защото осъзнавахме, че България и светът се намират пред технологична промяна, която икономически ще трансформира света. Никога досега светът не се е променял толкова бързо", обяви председателят на УС на БРАИТ и член на Консултативния съвет на Българската асоциация на софтуерни компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров.

Той обясни каква е причината това да се случи - петата индустриална революция, която ще трансформира всичко около нас, като амбицията на БРАИТ е да помогне на България да премине през тази промяна и да ликвидира окончателно последиците от COVID.

Организацията ще кандидатства за статут на национално представена, за да се включи в тристранния диалог. Там ще лансира идеите и политиките си за ускорено преминаване към високотехнологична икономика. Индустриите, обединени в новата организация, по оценка на БРАИТ формират около 20% от БВП на страната и е странно да не участват в тристранката.

Темите, по които организацията ще изложи вижданията си, са подготовката на кадри, държавната регулация по отношение на данъчно-осигурителната система, промяна в образователната сфера, върховенството на закона и пр.

"Това е базата, която е нужна за превръщането на България в технологичен лидер във всички икономически сектори. Единственият начин да се справим с това предизвикателство, е да работим заедно, като по тази причина протягаме ръка към всички работодателски организации, държавата и синдикатите, защото само заедно можем да прескочим пропастта между високотехнологичната икономика и икономиката на миналото", отбеляза Димитров.

Членът на УС на БРАИТ и шеф на УС на Българската предприемаческа асоциация (БЕСКО) Светозар Георгиев изтъкна, че критично важно за организацията е членството в Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество, в икономическото ядро на Европа да е приоритет на България сега, защото това е единственият начин да се помогне на предприемачите да се развиват. Сред стъпките в тази посока той посочи необходимостта от подобряване на законовата рамка в редица аспекти, сред които стимулиране на инвестициите и превръщането на България в предпочитана инвестиционна дестинация.

Председателят на Института за агростратегии и иновации и ръководител на първия европейски цифров земеделски хъб Светлана Боянова, която също е член на УС на БРАИТ, посочи, че сектор "Земеделие" е изправен пред редица предизвикателства, има сериозни вътрешни проблеми и организацията трябва да помогне при намирането на високотехнологични фирми, за да навлезе автоматизацията и роботизацията в производството.

Илия Кръстев, председател на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ), обясни целта на обединението с необходимостта да се обърне разговорът от това как България догонва другите страни към това как държавата да стане лидер в новото високотехнологично икономическо развитие. А това е свързано и с изработването на политики за изпреварващо развитие.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16