"Хайнекен" стана мажоритарен собственик на "Загорка"

Мира Даскалова 08 октомври 2014 в 19:52 14844 4

"Хайнекен Интернешънъл", най-големия производител на бира в Европа, стана мажоритарен собственик на "Загорка" АД, след 20 годишно партньорство с "Кока Кола". Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

“Загорка” АД е първото пивоварно дружество в страната, което е приватизирано през 1994 г. чрез закупуване на 80% от неговия капитал от “Брюинвест”, Гърция. Двамата акционери в “Брюинвест” са дъщерни дружества на групите Хайнекен и Кока-Кола, като всеки от тях притежава по 50% от акциите на компанията.

През 1997 г. “Брюинвест” придобива чрез борсата мажоритарен дял и от акциите на „Пивоварна Ариана” АД – София, която по-късно през 2003г. се влива в „Загорка” АД. Така дружеството е собственик на 98.86% от българската пивоварна. Останалите 1,14% са собственост на частни акционери.

В края на август "Хайнекен" изкупува дела на "Кока Кола" в размер на 50 % от "Брюинвест" и така става мажоритарен собственик на Загорка. От команията се обръщат към КЗК с молбата да разгледа дали този факт ще е в нарушение на Закона за конкуренцията в България.

В отговор на това КЗК излиза с решение, че сделката не нарушава закона и че тя е легитимна.

"Загорка" е сред лидерите на пазара на бира в България, с дял през 2013 година от над 30%.

Според изпълнителния директор на "Загорка" Николай Младенов инвестициите в пивоварната от страна на "Хайникен" ще продължат.

В момента в пивоварната в Стара Загора работят 510 души. През последните 20 години в пивоварната са инвестирани повече от 133 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови