ГВА проверява защо Ryanair свали майка от самолет и я раздели с детето й

OFFNews 25 август 2023 в 14:32 5729 1

самолет
Самолет.

Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ започна проверка на случая, при който Ryanair свали майка от борда на самолет и я раздели с 3-годишното ѝ дете и нейния съпруг, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

OFFNews вече съобщи за случая, при който майка с редовен билет остана на летището, 3-годишната ѝ дъщеря отлетя само с баща си за Айндховен.

Заради овърбукинг (overbooking) на конкретния полет, е взето решение на борда да бъдат качени бащата и детето, а майката е пренасочена за полет чак на следващия ден. Съгласно европейското законодателство на пътника се полага парично обезщетение, което се определя в зависимост от разстоянието на полета и в конкретния случай е в размер на 400 евро.

ГД ГВА се самосезира и вече е влязла в контакт с авиокомпанията за изясняване на причините, довели до ситуацията. Надзорният орган е призовал превозвача при ситуации на овърбукинг да бъде създавана необходимата организация, така че да не се допускат подобни случаи на разделяне на семейства. От ГВА са подчертали, че в тези ситуации при подбора на пътниците водещ трябва да бъде човешкият подход, пред административните процедури и правила, обясняват от ведомството на Георги Гвоздейков.

Съгласно чл. 4 от Регламент 261/2004 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32004R0261) при овърбукинг въздушният превозвач първо трябва да попита всички пътници дали има желаещи доброволно да се откажат от своите резервации, като те получават предвидените в чл. 9 компенсации. При липса на желаещи пътници, които доброволно да се откажат от пътуването, ангажимент на оператора за наземно обслужване на авиокомпанията е да определи кого да допусне на борда, като децата и лицата с ограничена подвижност са с предимство, посочват от транспортното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!