Групата за натиск пита министъра колко от парите от КТБ са върнати

OFFNews 11 април 2017 в 09:31 6900 4

Представителите на Нова Република Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев внесоха заявление по Закона за достъп до обществена информация до служебния министър на финансите Кирил Ананиев. Със заявлението си те продължават с инициативата си за отчетност и публичност на синдиците в Корпоративна търговска банка, започната в рамките на 43-то Народно събрание, където създадоха т.нар. Група за натиск за търсене на истината за „Грабежа КТБ“.

„От страна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) бяха изказани твърдения, че е необходима вътрешна проверка на работата на квесторите на КТБ. Дали и на какво основание в техния мандат са допуснати огромен на брой и суми цесии и прихващания. Също така кои и по какви критерии от тези прихващания са оспорени пред съда. Дали всички най-големи прихващания са оспорени или е извършена селекция. Ако съществува такава селекция, е важно да бъде обосновано по какви критерии е направена и кой е одобрил тези критерии. Дадено ли е съгласие от страна на Министерство на финансите кои прихващания да бъдат оспорени и кои не“, напомнят още представителите на Нова Република.

Във връзка с предходните зададени въпроси тримата напомнят още, че за повече от 2 години са върнати под 5% от масата на несъстоятелността на банката. Резултати, които според тях са крайно незадоволителни. Именно затова те призовават, ако министърът също счита постигнатото за недостатъчно, да ангажира нова международна разследваща компания, която да бъде ангажирана с връщането на източените средства.

Именно затова Димитров, Славов и Андреев питат:

На колко възлиза масата на несъстоятелността на КТБ към 31.03.2017 година и от какви активи се състои?

Какъв е общият размер на предявените от синдиците на КТБ съдебни искове към 31.03.2017 година и за каква част от тях са наложени обезпечителни мерки – запори на средства и възбрани върху имоти и други?

Какъв е размерът на оценените като несъбираеми кредити?

По какви критерии синдиците са решавали кои прихващания да бъдат оспорени и кои да не бъдат?

Отговорът на министър Ананиев се очаква през следващата седмица, когато изтича 14-дневният законов срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

4

Jinx

11.04 2017 в 21:59

Отговорът сигурно е "твърде малко". 4 милиарда сигурно са покрити през десетки дори стотици фирми и хора. Василев много майсторски е подготвил тоя грабеж.

13780

3

Перко

11.04 2017 в 12:29

Оттук нататък тия ще има да си питат, ама едва ли някой ще им обърне внимание ...

16009

2

Nik68

11.04 2017 в 11:07

Резонни въпроси, отговори на които никога няма да получим.

15414

1

Hihi1981

11.04 2017 в 09:45

Глас в пустиня!!!В България никой не е виновен и никой нищо не знае!!!