Готвим се за активен сезон от 1 юли, чуждите туристи идват на собствен риск

OFFNews 09 май 2020 в 12:36 9886 7

Николина Ангелкова

Работим в тази посока новият активен летен сезон да започне от 1 юли. Това означава да имаме възможност да посрещаме и чуждестранни туристи. От 1 юни плажовете ще бъдат готови. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по Нова.

Чуждестранните туристи, които желаят да дойдат в България, ще подписват декларация за пътуване на собствен риск. В нея туристът ще обявява, че е здрав, ще се ангажира да спазва всички предвидени от българското законодателство ограничителни мерки и че неговата осигуровка или застраховка покриват евентуални разходи за лечение, ако се окаже, че е вирусоносител. Това предвиждат мерките за работа през активния туристическия сезон, които Министерството на туризма подготвя, съобщи Ангелкова.

"Абсолютно неизвестните, по отношение как и кога можем да очакваме различните видове туристи, са много. Непрекъснато водим разговори както с министри, така и с управители на големите туроператори. Имаме уверение, че ако се пътува в рамките на ЕС, да имаме възможност за чуждестранни туристи", заяви тя и поясни, че настоява за единни правила за пътуване в границите на Съюза. Според нея страхът ще е един от основните елементи при планирането на бъдещо пътуване.

"Работата в сектор туризъм ще бъде нова, различна и няма да бъде такава, каквато я познавахме преди пандемията. Изключително важно за една дестинация е тя да бъде сигурна и да предлага такива мерки, които да гарантират здравната безопасност, и да вдъхват увереност. България е давана за пример за изключително бързите и навременно взетите мерки", добави Ангелкова. Тя поясни, че в сектора не всичко работи и няма как да се каже кой е по-малко или повече засегнат.

Заповедта за туристически пътувания в страната отпада на 13 май. В понеделник ще бъдат представени изготвените правила и изисквания за туризма

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

7

ds

09.05 2020 в 16:36

идващите - на собствен риск, а за заразения персонал и разпространението на евентуална зараза, това същество ли ще носи отговорност?!

10212

6

Човека

09.05 2020 в 16:06

А и като отпада забраната за туристически пътувания на 13 май, отпада ли и 14 дневната карантина за влизащите от чужбина?

10212

5

Човека

09.05 2020 в 16:03

"Непрекъснато водим разговори както с министри, така и с управители на големите туроператори" Какво казаха те за вируса, заразяването, разпространението и лечението му? Или май само някакви пари са ви в главата. И какво ако туриста е декларирал, че е здрав и има застраховка, а всъщност е болен и няма застраховка? Ще ги вкарвте в затворите ли? Как ще се къпят в един басейн или на един плаж ако има някой заразен между тях? Тия диваци от Англия ако се юрнат пак по бетономорието да пият, друсат и да се чифтосват вкупом как ще ги контролирате? Какъв туризъм планувате като цяло не се разбира?

11024

4

Комита

09.05 2020 в 14:11

Туристите се плашат само от министърката... :)))

15414

3

Hihi1981

09.05 2020 в 14:06

И като дойдат болни руснаци,леле мале....

4164

1

Egocentric Eccentric

09.05 2020 в 13:23

Разходите за лечение добре, че ще се покрият от застраховката на туриста. Ма в коя болница ще го лекуват? В Сливенската, Ямболската или Видинската?