Германия разпореди на "Фолксваген" да изтегли 2.4 млн. автомобила

OFFNews 15 октомври 2015 в 14:27 4634 1

Снимка Архив

Германският автомобилен надзор (КБА) е наредил на автомобилния концерн "Фолксваген" да изтегли 2.4 милиона автомобила от пътищата в страната.

Заповедта е издадена във връзка с емисионния скандал от миналия месец. Той избухна, когато Американската агенция по опазване на околната среда установи, че "Фолксваген" са манипулирали данните за вредните емисии по време на тестването на колите чрез инсталиран в тях софтуер.

Медиите в Германия предполагат, че КБА е отхвърлила предложение на производителя, в което е било заложено собствениците на автомобили да закарат доброволно своите превозни средства за ремонт.

От другата страна на океана, соченият за следващ шеф на "Фолксваген" за Северна Америка - Винфрид Валанд, е подал оставка. От компанията заявиха, че раздялата с него е вследствие на "различни виждания свързани с организацията на новия групов регион".

Същевременно италианската полиция е обискирала офисите на "Фолксваген" във Верона и тези на Ламборгини в Болоня. Основната версия за тези действия е, че прокуратурата разследва рекламна измама.

След като миналия месец властите в САЩ откриха, че дизелови модели на "Фолксваген" и "Ауди" са оборудвани с устройство, което да заблуждава тестовете за вредни емисии, от концерна признаха, че това е факт при близо 11 млн. автомобила.

След избухването на скандала от автомобилния концерн започнаха мащабно разследване, но предупредиха, че ще отнеме "известно време" преди да има отговори на всички възникнали въпроси.

За поправянето на щетите от скандала "Фолксваген" са заделили 6.5 млрд. евро, но някои експерти са на мнение, че необходимата сума може да е много по-голяма.

През последната седмица акциите на компанията повишиха стойността си леко, но продължават да са с близо 20 процента по-евтини спрямо равнището си от преди началото на скандала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!