Германия е на ръба на рецесията, индексът на бизнеса се връща към нивата от 2020 г.

OFFNews 25 юли 2022 в 15:00 2770 1

Индекс на германския бизнес климат

Снимка Twitter

Индекс на германския бизнес климат

Германия е на ръба на рецесията, тъй като рязкото покачване на цените в енергетиката и страховете от недостиг на газ понижават доверието, сочи ново проучване на Института за икономически изследвания в Мюнхен.

Изследователският институт Institute for Economic Research (IFO) съобщи, че този месец очакванията в бизнес средите в Германия са се сринали до най-ниското ниво от повече от две години. Гемранските компании се притесняват, че бизнесът ще се влоши значително през следващите месеци, като особено мрачна оценка дават от производствените предприятия.

"Германия е на ръба на рецесията. Високите цени на енергията и заплахата от недостиг на газ натежават върху икономиката. Компаниите очакват значително по-лоша бизнес активност през следващите месеци", заяви президентът на IFO Клеменс Фюст и добави, че се наблюдава тенденция към намаляване на безработицата.

Индексът на бизнес климата на IFO се понижи до 88,6 от 92,2 през юни. Този спад е по-голям от очаквания и поставя най-голямата европейска държава на прага на рецесията. Това е най-лошото отчитане от юни 2020 г. насам - по време на първите "локдауни" заради пандемията от COVID-19.

Песимизмът в промишлеността за следващите месеци достигна най-високото си ниво от април 2020 г., като фабриките отчитат спад на новите поръчки. В сектора на услугите бизнес климатът се е влошил значително, като очакванията са намалели, включително в сектора на туризма и хотелиерството.

Условията се влошават и в секторите търговия на дребно и строителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови