ГЕРБ ще подкрепи анти-Гинка закона на патриотите, за да нямало спекулации

OFFNews 26 април 2018 в 09:15 4457 0

„За да няма спекулации в обществото, най-вероятно ще вземем решение да подкрепим текста в Закона за енергетиката, макар и да е несъвършен”, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред бТВ.

Спорът около предложението на Обединените патриоти стратегически сделки, като тази между „Инерком” на пазарджишката бизнес дама Гинка Върбакова и ЧЕЗ, да бъдат одобрявани от КЕВР, възникна вчера. По време на дебатите стана ясно, че ГЕРБ ще искат КЕВР само да бъдат уведомявани за подобни инвестиционни намерения.

От ДПС също се обявиха против намесата в търговските сделки, което пък доведе до коментари, че истинският партньор на бойкоборисовата партия е движението на Мустафа Карадайъ, а не патриотите.

„Спорно е колко този текст може да действа ретроактивно. Договорът за ЧЕЗ е подписан в началото на годината. Тъй като колегите от Обединените патриоти са много чувствителни на тази тема, дадох предложение за отлагане на дебата, за да коментираме този казус”, допълни Добрев.

Той уточни, че текстът не е прецизен.

„Има голяма разлика между това да контролираш сделки в банковия сектор и пенсионните фондове и съответно други правомощия да контролираш частни сделки”, каза Добрев.

По повод новите правомощия на КЕВР, които позволяват на регулатора да следи за манипулации, Добрев уточни, че тези текстове за част от директива на ЕС.

Той допълни, че КЕВР нямат софтуер за подслушване и, че това са тълкувания в медиите.

„По-скоро ако имат някакви съмнения за злоупотреби, ще се обръщат към компетентните органи”, каза Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови