Денков отговаря на ГЕРБ: Кандидатстването по програмите за енергиен преход предстои

OFFNews 27 септември 2023 в 20:22 3312 4

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

Инвестиции и създаване на работни места – това са намеренията за развитие на въглищните региони. Всякакви други твърдения по темата са лъжа, заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти.

Списъкът от фирми, с който се спекулира, представя инвестиционните намерения на компании, които са заявили интерес да участват в бъдещите програми за енергиен преход. Те са направили това в отговор на прозрачна процедура, обявена от Министерството на енергетиката още на 15 август т.г. в съответствие с изискванията на Европейската комисия. Цитираните суми срещу имената на фирмите са средствата, които съответната компания е готова да инвестира във въглищните региони, като не е изключена и възможността да има съфинансиране от страна на държавата, обясни министър-председателят. „Програмите тепърва ще се отварят за кандидатстване. Това ще стане догодина“, подчерта акад. Денков.

ГЕРБ: Има схема за 1,7 милиарда, ПП-ДБ уреждат спонсорите си

Помолен да коментира решението на парламента за новата военна помощ за Украйна, премиерът посочи, че става дума за ракети и боеприпаси за защита на украински градове, а не за нападателни оръжия. „След всичко, което видяхме през изминалата година и половина, Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международни договори“, добави още министър-председателят.

Акад. Денков не вижда драма в решението на ГЕРБ-СДС и ДПС да не подкрепят предложението за промяна на националния празник на България. „Най-важните въпроси днес са тези, свързани с правосъдната система“, пишат от правителствената пресслужба.

Енергийното министерство: Планът за област Стара Загора не съдържа изброени поименно „получатели на големи суми“

Малко по-рано с позиция излязоха и от Министерството на енергетиката. В нея се посочва, че териториалните планове за справедлив преход са стратегически документ, който има за цел да очертае най-подходящите мерки за справяне с негативните последици от прехода към нисковъглеродна икономика, поставяйки акцент върху социалното измерение.

Планът за област Стара Загора не съдържа изброени поименно „получатели на големи суми“, още по-малко – избрани без конкурсна процедура. В публикуваната от Министерството на енергетиката покана още на 15 август за набиране на заявления за интерес изрично е посочено, че „списъкът на производствените инвестиции и предприятия остава индикативен, дори след като бъде одобрен от Европейската комисия в рамките на Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора“. В същото време, инвестициите, които ще получат финансиране, ще бъдат избирани чрез открити, прозрачни и конкурентни процедура. Присъствието в индикативния списък не означава финансиране и не осигурява предимство за дадена фирма.

Наличието на индикативен списък на операции и предприятия в Териториалния план за Стара Загора е изрично условие за принципна допустимост на финансиране на големи предприятия в областта съгласно Регламента за създаване на Фонда за справедлив преход.

Индикативният списък на заявения инвеститорки интерес не дава предимство като точки за участието в конкурсните процедури , които ще бъдат обявени на последващ етап. Целта на този списък е да покаже на партньорите ни в Европейската комисия, необходимостта от участие както на МСП, така и на големи предприятия, които имат потенциал за създаване на работни места и местна икономика.

Подобни подвеждащи твърдения вредят на инвестиционния климат в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

4

Valioka

28.09 2023 в 08:47

Точно 10 бр. К'ви сте вие бе? Не ви харесва, че ГЕРБ са мошеници ли, ами не гласувайте за тях... Мисирки...

318

3

Valioka

28.09 2023 в 08:10

ГЕРБ са уплашени до смърт, защото четат списъците, четат сумите и тях ги няма там... И си мислят, че всички са ка тях - мошеници - и затова се страхуват. Нема страшно, бе... Не всички мамят като вас...

135

2

Far Rider

27.09 2023 в 23:39

Денкоглу е поредния агент-провокатор!

788

1

jorj

27.09 2023 в 21:03

България е държава на политическите и морални парадокси, благодарение на това, че е минирана политически и морално от азиатските уродливи московити многократно повече, отколкото са минирани заграбените украински територии при т. н специална операция, която си е чисто вероломно нахлуване в независима държава!!!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика