Георги Шопов: Законът не беше променен заради 'Артекс', а заради всички големи строежи след кризата

OFFNews 25 март 2019 в 09:41 6134 3

„Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон”.

Това коментира председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в интервю за сутрешния блок на bTV. В същата организация членува и строителната компания "Артекс", в чиито сгради на преференциални цени са купили апартаменти хора от властта. 

Шопов коментира промените в ЗУТ, за които се твърди, че са позволили на фирмата да завърши своя знакова сграда в София, и които станаха известни като „поправката „Артекс”.

Той заяви, че асоциацията е искала промяната да важи за всички обекти, но това не се е случило.

„Едно строитело разрешение важи 5 години, но заради кризата много строителни разрешения не бяха реализирани и бяха изтекли. Когато пак се появи съживяване на пазара, това означаваше, че на нас ни трябват 1-2 г. отново да ги извадим. Затова искахме и смятахме, че е нормално и за обществото да се продължи тяхната валидност. Това обаче не беше прието. За жилищни кооперации срокът си остана 5 години. Той беше удължен на 10 години заради общинските инфраструктурни обекти, които са по-високата категория. Тази сграда, понеже е висока, попада, но това е инцидент и случайно”, заяви Шопов. 

Председателят на строителната асоциация обаче призна, че за цени от 600-700 евро на квадрат в столичния квартал „Изток” е чувал последно преди повече от 10 години. Шопов потвърди, че цените там са доста по-високи, но уточни, че когато се говори за цена на жилище, трябва да се има предвид, че тя зависи и от това кога се дават парите.

„Хората купуват „на зелено” от нас на база предварителен договор, без никакво обезпечение. Голяма част от цената е функция на това кога се дадат парите. Ако отидете при финансова институция и тя ви даде парите в самото начало без обезпечение, цената е една. Когато се дават разсрочено или накрая, цената е съвсем друга”, разясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

25.03 2019 в 11:06

...пича се гъне като глист на буца и не каза ,че ще продава за 600 евро за квадрат.а колко му се искаше...и как мошеника защитаваше герберастите,твърдейки,че поправките не били лобистки....нещастна паплач.

11719

1

Краси

25.03 2019 в 10:27

Абе хора, вземете се в ръце! Ние може и да сме луди, дето ви търпим още, но не сме прости, та да ви вярваме глупавите оправдания. Колко лобистки законови поправки бяха гласувани за конкретни фирми и хора - Кирил Домусчиев, Цеко Минев, Валентин Златев и кой ли не още, та ще ми обяснявате, че не можело да се гласува поправка за Артекс. Може и още как!
А като сте толкова праведни, защо не проверите как така Артекс строи вече 2 години с изтекло разрешително (защото законът няма ретроактивно действие) и да им съборите незаконния строеж, като разбира се, вкарате на топло и тези, които са си затваряли очите за него. Защото проверката, която е искал Цветанов, май не се е случила, след като 4 дни по-късно са го "смазали" с едно апартаментче.