Газът през април ще е под 100 лв. за мегаватчас, през май цената пада още

OFFNews 29 март 2023 в 13:51 1399 1

Златева

Снимка БГНЕС Архив

Деница Златева, шеф на Булгаргаз.

„Булгаргаз“ ЕАД прогнозира цената на природния газ за месец април да е около 98 лв./MWh, или с приблизително 5% по-ниска от първоначално внесеното от дружеството предложение на 13 март за 103,8 лв/MWh. Окончателното предложение на дружеството ще бъде внесено на 1 април, съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

По думите й, към днешна дата, цената на природния газ за месец май, се очертава да е около 88 лв./MWh. Според Златева продължаващото намаление на цената е в резултат на предприетите от дружеството действия за оптимизиране на цената, на проведените конкурентни търгове за доставка и текущите нива на борсовите индекси.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ посочи, че доставките на природен газ до края на годината са гарантирани, всички договори са сключени, осигурени са количества за нагнетяване в хранилището в Чирен.

„Няма притеснения с доставките на природен газ за тази година, необходимите количества за нашите клиенти са осигурени и гарантирани“, заяви Деница Златева.

Тя подчерта, че дружеството е в изключително добра комуникация с бизнес организациите.

„Винаги, когато е имало въпроси или предизвикателства, пред които са били изправени, заедно сме намирали решения, удовлетворяващи всички страни. Пример за това е, че дори в най-критичните месеци за нашите клиенти, не сме начислявали санкции за невзети количества и сме позволявали гъвкавост по отношение на заявените количества“, коментира Златева.

В отговор на журналистически въпрос тя обясни начина, по който дружеството формира продажната цена.

„При подаване на Заявлението за прогнозна цена в КЕВР, „Булгаргаз“ ЕАД трябва да предостави договори за доставка за всички заявени от клиентите на дружеството количества по сключените договори, както на свободен, така и на регулиран пазар. Дневните заявки варират между 40 000 и 85 000 MWh, в зависимост от сезона и потреблението. Чрез гарантирането и осигуряването на природния газ, в качеството си на обществен доставчик, дружеството не може да рискува да купува природен газ на дневна база на борси с ценови индекс „Ден напред“ или в „Рамките на деня“. Следва да се отбележи, че в предложението си за цена „Булгаргаз“ ЕАД включва всички разходи, свързани със закупуването на слотове, капацитет за регазификация, капацитет за съхранение, както и разходи за капацитет и пренос до българската газопреносна мрежа. В зависимост от месеца, тези допълнителни разходи, варират между 15 - 20% от стойността на индекса TTF. Поради това, съпоставка с ценовите индекси ”ден напред“ и „в рамките на деня“ не са състоятелни, тъй като същите отразяват единствено цената на природния газ за деня и не включват горепосочените разходи. Отговорността, която дружеството носи като обществен доставчик, го задължава да осигури предварително и на конкурентна цена необходимите количества за клиентите си“, коментира още Деница Златева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

29.03 2023 в 14:20

Троловете, рашистите от четата на реzидента, копейки жалки, кУрнело, ма, кфо става с този газ? СринА се! Цената му де! А банкянския простак, дето тръба за 3 милиарда им подари на кацапите, че и Украйна заобиколи? Ей гиди, продажни мекерета рашистки!
 
X

Подкастът на OFFNews