Гърция отпуска 32 млн. евро субсидия за домакинствата заради високите цени на тока

Страната ще получи над 360 млн. евро от еврофондове за насърчаване на устойчивия риболов

OFFNews 25 октомври 2023 в 10:41 1439 1

Снимка pixabay

Заради високите цени на тока в Гърция държавата отпуска субсидия за ток на стойност над 32,2 млн. евро на домакинствата и земеделците за следващия месец, съобщи министерството на околната среда и енергетиката, предаде БТА.

Държавната гръцка електрическа компания за първи път от пет месеца повиши основната си тарифа за електроенергия с 10 процента, а останалите доставчици наложиха увеличение с 20-30%. Средната стойност на фактурите за ток за ноември в Гърция е с 18% повече спрямо октомври.

Според данни на гръцкото финансово министeрство 90% от домакинствата ще получат тази помощ.

Битовите потребители ще получат помощ в размер на 2,5 евроцента на киловатчас от фактурата за потребление на ток. Помощите не са обвързани с доходите на гражданите. Субсидиите за битовите потребители се отнасят както за основното им жилище, така и за други техни недвижими имоти.

Уязвимите с много ниски доходи ще получават помощ от 60 евро за мегаватчас - по този начин в техния случай държавата поема 100% от увеличението на тарифата за ток. Земеделците ще получават по 25 евро на мегаватчас, което е като увеличение на помощите спрямо октомври.

Субсидиите са част от политическите ангажименти на министър-председателя Кириакос Мицотакис преди последните парламентарни избори.

Междувременно зам.-министърът на аграрното развитие и храните Ставрос Келецис съобщи, че Гърция ще получи над 360 млн. евро от Европейския фонд за морско дело, риболов и аквакултури за насърчаване на устойчивия риболов.

"Риболовът е източник на богатство за страната, особено за най-отдалечените райони и островната част на Гърция, тъй като е основна дейност за препитание", заяви Келецис. 

Гръцкият риболовен флот разполага с над 12 000 кораба и включва хиляди работница, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки