Гърция очаква Русия да спре газа, увеличават доставките на втечнен газ към България

OFFNews 01 август 2022 в 12:13 2873 0

Газова връзка Гърция-България

Снимка БТА/Минко Чернев

Газова връзка Гърция-България

Гърция очаква Русия изцяло да преустанови доставките на газ към европейските страни и се подготвя за алтернативен план. Увеличени са доставките на втечнен газ, като част от тях се насочват към България.

Атина се подготвя за най-лошия сценарий - пълно прекратяване на доставките на природен газ от Русия, обяви пред телевизия Sky гръцкият зам.-министър на икономиката Теодорос Скилакакис, предаде БНР.

Според него по всяка вероятност от руска страна няма да обявят официално, че спират напълно подаването на газ, но ще водят политика, която рано или късно ще доведе до спиране на газа.

От гръцкото енергийно министерство се надяват, че доставките на втечнен газ и увеличеният капацитет за съхранение на остров Ревитуса ще компенсират в известна степен руския газ.

България има споразумение с гръцката страна за получаване на газ от Ревитуса. Миналият месец енергийният министър на Гърция Костас Скеркас заяви, че терминалът за втечнен газ на Ревитуса покрива около 80% от дневното търсене на синьо гориво от България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови