Гърция глоби 5 вериги супермаркети, които изнудват клиенти с високи цени

OFFNews 17 февруари 2023 в 15:11 10455 0

Супермаркет

Снимка Pixabay

Съюзът на потребителите също съобщава за много оплаквания на клиенти за цени, които се покачват по няколко пъти в седмицата.

Министерството на развитието в Гърция наложи глоби на пет вериги супермаркети за неоправдано високи цени на хранителните стоки. Властите публикуваха и негативен списък на търговски обекти, съобщават гръцки медии.

Глобите са на обща стойност 382 497 евро.

При проверка е установено, че много от цените не отговарят на качеството и допустимата надценка, съобщи министърът на развитието Андонис Георгиадис.

С разрешение на прокуратурата бяха публикувани в медиите пет от най-големите магазини за хранителни стоки, които реално "изнудват клиентите с много високи цени". Глобата на една от веригите е 319 хиляди евро.

Съюзът на потребителите също съобщава за много оплаквания на клиенти за цени, които се покачват по няколко пъти в седмицата.

Съгласно споразумение между търговците и министерството на развитието част от стоките от първа необходимост са в списък с контролирани цени, които търговците са задължени да не увеличават, припомня БНР.

Проверките на финансовите екипи продължават и обхващат всички търговски обекти.

Проверки започнаха и в България. Кабинетът обяви, че планира да пусне портал, където ще бъдат обявявани нелоялни търговски практики. Как точно ще изглежда той, все още не е ясно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови