Фолксваген отчете 3.48 млрд. евро загуба

OFFNews 28 октомври 2015 в 13:35 2352 0

Снимка Архив

Фолксваген отчете загуби на стойност 3.48 млрд. евро за третото тримесечие на годината, съобщава Ройтерс.

От автомобилния гигант публикуваха отчета си, отбелязвайки загуба за първи път през последните 15 години.

Основна причина за това е дизеловият скандал, който разтресе компанията през септември.

За покриване на разходите, свързани с него, от Фолксваген заделиха 6.7 млрд. евро. 

От компанията заявиха, че очакват оперативните приходи да спаднат значително под миналогодишния рекорд от 12.7 млрд. евро.

Планира се намаляване на инвестициите с 1 млрд. евро на година в главната дивизия на компанията, отговаряща за изтеглянето на 5 млн. автомобила от пазара. Ауди, които са собственост на Фолксваген и носят 40% от приходите на компанията майка, също планира съкращаване на разходите си.

Изпълнителният на Фолксваген е споделил, че може да се наложи отделянето на допълнителни средства за стабилизирането на продажбите, в случай че скандалът продължи да оказва негативно влияние. В процеса може да бъдат включени отстъпки за нови коли, при връщане на старите от собствениците им, както и евтини наеми на превозни средства.

Продажбите на Фолксваген, включително на луксозните марки под шапката му - Порше и Ауди, се свиха с 1.5% през септември до 885 300 коли. През третото тримесечие сделките са се свили с 3.4%, достигайки 2.39 млн. автомобила, карайки компанията да изостане зад основния си конкурент Тойота по количество продадени коли от началото на годината. По този начин германският производител загуби лидерската позиция, която заемаше преди избухването на скандала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови