Quantcast

Финансовият министър представя възможни решения за КТБ

ОFFNews Последна промяна на 06 ноември 2014 в 07:51 3808 6

Румен Порожанов
Румен Порожанов

Временната бюджетна комисия в парламента ще изслуша днес на закрито заседание финансовия министър Румен Порожанов за възможните решения с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Макар миналата седмица Народното събрание да се отказа да приеме законодателни промени за оздравяване на банката, "спасяването" й все още съществува като възможност в предложената актуализация на бюджета за тази година. Тя обаче още не е обсъдена нито в комисия, нито в пленарната зала.

Ако се стигне до обявяване на фалит, което към момента е най-вероятният вариант, гарантираните депозити до 196 000 лева трябва да бъдат изплатени в рамките на 20 дни след обявяването на банкрута. За това са необходими 1,7 млрд. лева допълнително във Фонда за гарантиране на влоговете.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2014 в 10:28

@mechok, не могат да крадат изкусно - хич ги няма.
@мъка, мъка, не съм тъпак: провери следните факти: от началото на кризата с КТБ - за тези черитири месеца са се осъществили над двеста цесии и прихващания, които БНБ е подписала (одобрила). При цесия кредитополучателят си анулира кредита, зашото плаща на лице, което има депозит.
Първанов има (имал е) около 80 милиона лева в КТБ. Моника и Сергей - седем милиона.
След цесията банката (КТБ) не може да има претенции към онези лица, които са получили необезпечени кредити, защото те вече са се издължили на такива депозитари.
Следователно, дори и да се приеме закон за разкриване на банковата тайна, БНБ няма право да обявява тези лица, защото те вече нямат задължение към банката.
Според мен целия този шум с измислените писма за спасяване на "банката" е за да спечелят още малко време докато си уредят нещата.

06.11 2014 в 09:51

Ex, много тъпи коментарии бе, много тъп народ – хванал се че някой не си завързал връзката на обувката... Кви вложители бе, какъв Първанов, какъв Техномаркет бе тъпаци...
Кучето е заровено в организиран УДАР от държавата с/у КТБ... да не споменавам началото 25февр Протестъри тържествено ТVкамери Сигнал с/у КТБ на Главпрокурор. Главпрокурор се включва – отнема допуск подуправител Банковнадзор- БНБблокирана
Петък/13юни Главпрокурор НАНАСЯ ГЛАВНИЯ УДАР – ювелирна акция в КТБ http://offnews.bg/ “Полиция ... в офисите на Цв. Василев! OFFNews преброи 8 полиц а-ла , предизвикала ИСТЕРИЯ БАНКОВА ПАНИКА, изтеглен 25 % (по ЗКИ е 20%) ликвиден ресурс от КТБ 13-20юни от 1.3 млрд, отишъл в НЕбългарски банки – Уникредит, ДСК, Алфа, Париба и т.н.
На 17 юни БНБ НАНАСЯ ПОСЛЕДВАЩИЯ УДАР - 17юни 2014 г. БНБ-Прессъобщение: “По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова с-ма. На базата на тази информация БНБ категорично (КАТЕГОРИЧНО!) потвърждава, че банковата с-ма, вкл. и КТБ, (ВКЛЮЧИТЕЛНО и КТБ!) е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално”!!!!!! http://www.bnb.bg/Press
На 22юни Искров тегли 59млн от КТБ и затваря КТБ никакви операции, освен ако НЯКОЙ БУДАЛА кредитополучател не плати, АМА няма будали....
ЗАТВОРЕНА БАНКА = ГУБЕЩА БАНКА (харчи без приходи, източва се);
ЗАТВОРЕНА БАНКА – ЯКА ОБЕЗЦЕНКА НА КРЕДИТЕН ПОРТФЕЙЛ!;
ЗАТВОРЕНА БАНКА СЛЕД БАНКОВА ПАНИКА – 2 ПЪТИ ПО-ЯКА ОБЕЗЦЕНКА;
ПЕТ МЕСЕЦА ЗАТВОРЕНА БАНКА – ПЕТ ПЪТИ ПО-ЯКА ОБЕЗЦЕНКА
Това е ЗАВЕРАТА УДАР в челото на КТБ, другото “кой омал кредити, кой имал банкова карта, са лакърдийки за БУДАЛИ, и за замазване на ЗАВЕРАТА....

06.11 2014 в 09:48

@Пацо,
пак чисто българска мърлювщина.
Имаха 3-4 месеца, какво им пречеше досега да ги направят тея врътки?
И какво пречеше да бъдат раздадени малките депозити(до 200хил. лв), като така и така ще ги плащат?

И да крадат не могат лайнярите. Добре, че законите и т.нар. правосъдие ги спасяват после. Досега да бяха зад решетките повечето.

06.11 2014 в 09:40

@Driver, може и да е Техномаркет - няма значение точното име и активите (предприятията, политическите проекти и другите щуротии, които са купували с необезпечени кредити). И депозитът на Първанов може да е 79 милиона. Нямат значение точните цифри и имена.
Аз се опитвам да дам някакво обяснение за причината, поради която на всяка цена се опитват да забавят решението на проблема.
А тя е че онези, които са взели необезпечени кредити се опитват да си заметат следите, като напрявят цесии с големи вложители, на които депозитите не са гарантирани.
Намирането на ликвидни средства (например разпродажба на активи, заем от друга финансова институция) изисква време - да речем месец-два-три. Затова БНБ и правителството се стреми да им осигури такова време, за да могат големите мъже като Първанов, Станишев, Стоян Александров, Сталийски и др. да си уредят въпроса.
Обикновените хора могат да бъдат лесно разигравани с декларации като "трябва ни време за нов одитен доклад" или "чакайте още малко, за да намерим решение", "ще го подложим на гласуване..."

06.11 2014 в 09:23

Не беше ли Техномаркет?

06.11 2014 в 09:16

Аз мисля, че се сещам защо се бави решението за КТБ. Ето един възможен аргумент (примерна причина):
1. Някой много важен политик - например Президентът Първанов има на депозит 80 милиона лева;
2. Някой друг измекяр (да речем фирма на Делян Пеевски) е взел НЕОБЕЗПЕЧЕН КРЕДИТ от 60 милиона лева. С тях е купил да речем "Технополис"

3. Тоя втория иска да замете следите си и да анулира огромния си кредит, като предлага цесия на Първия.
4. Обаче за да намери свежи пари сега и на момента, за да изплати поне 50 милиона на Първия (за да може да осъществи цесията), му трябва време. Например за са си осигури заем от Швейцарска банка, му трябва поне месец-два докато тече одобрението.
Ето затова се бави решението на въпроса с КТБ.
Чакат вжните мъже (кредитори и кредитополучатели на банката) да си уредят въпросите помежду си.
Нас, обикновените балъци - кучета ни яли.