Финансовият министър дава ръководството на АПИ на прокурор

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2021 в 11:35 6532 0

Финансовият министър Асен Василев дава бившето ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на прокуратурата.

"Договори за огромни суми над бюджета си е сключвала Агенция "Пътна инфраструктура" от 2019 г. до април т.г. Резултатът е ситуация, в която магистрали не могат да се завършат и трябва или да се налеят още пари, или да се преговаря с фирмите и затова отговорните ще бъдат дадени на прокурор", обяви той по време на обществен съвет за изразходването на държавните средства.

До април 2021 г. АПИ възлага дейности четири пъти над одобрения бюджет. От 2019 г. до април тази година АПИ е поела допълнително ангажименти за текущ ремонт и поддръжка над стойността на договорите за над 2,5 млрд. лева над бюджета, с който разполага, с обяснението, че останалата част от парите ще се осигурят от пътните такси.

За първите четири месеца на 2021 година АПИ има надвишение на годишния бюджет за текущ ремонт с 1.3 млрд. лева.

В периода от 2018 г. до 31 май 2021 г. са реализирани приходи от 122 млн. лв. от пътни такси при планирани 1143 млн. лв., обявиха от финансовото министерство по време на дискусията. През миналата година е била планирано през пътни такси АПИ да събере 450 млн. лева, а е събрала 77 млн. лева, добави министърът.

Разходът на държавата за периода 2018 - 2021 г. по два договора за проектиране, изграждане и поддръжка на тол системата е 321 млн. лв. има приложения към анекс с изпълнителя, с които отпадат значими технически параметри от първоначалния договор без намаляване на стойността на договора, посочват от финансовото министерство.

Това е причината да не можем да завършим нито една магистрала. По този модел не може да имаме читави пътища въпреки заделения огромен ресурс за тях, подчерта Асен Василев.

„Това не е липса на контрол, това е престъпление и е дълбоко неморално, както към изпълнителите на поръчките, така и към тези, които чакат обществен ресурс. Истината е че тази сметка трябва да я платим или да предоговаряме с някои от фирмите. За около 300 - 400 млн. лева вече сме поставени пред свършен факт и сметката ни е изпратена“, каза финансовият министър.

По думите му вече са проведени разговори с МРРБ и прокуратурата ще бъде ангажирана.

„Това ниво на наглост и безотговорност може да се оправи само с правила и тежки наказания. Тук една агенция (АПИ) си възлага дейности с лежерно нареждане към Министерския съвет да намери отнякъде парите", добави министър Василев.

В периода 2019 г. - април 2021 г. държавата е сключила договори за 31,4 млрд. лв., възложени от разпоредители с обществен ресурс. От посочената сума публичните предприятия са получили 19,299 милиарда лева , а разпоредителите с държавен бюджет – 12,111 млрд. лева.

През обществени поръчки с повече от един участник са изхарчени 18,976 млрд. лева.; през обществени поръчки с един участник – 3,997 млрд. лева, а без обществени поръчки (с т. нар „ин хаус“) – 8,438 млрд. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови