Финансист: Ще трябва да свикнем с по-високите цени

OFFNews 02 април 2022 в 14:16 1611 0

Снимка Pixabay

В следващите няколко години ще трябва да свикнем с по-високите цени, тъй като в световен мащаб има редица фактори за натрупването на инфлация. Това мнение изрази пред БНР финансистът доц. Виктор Йоцов.

Според него овладяването на цените на енергоносителите няма да спре ръста на инфлацията.

„Тя е дори до известна степен закъсняла, защото опасенията, че натрупаната ликвидност и тези огромни дългове, които се приеха – това нещо в крайна сметка идва сега под формата на инфлация. Именно затова аз считам, че овладяването на цените на енергоносителите няма да е достатъчно, за да се спре инфлацията. Всъщност нищо не може да я спре“.

България все още е нетен износител на зърно и продоволствена криза у нас не би следвало да се очаква, но глобално погледнато, ще има региони, които вероятно ще гладуват, прогнозира финансистът.

Няма никакво съмнение, че лихвите ще тръгнат нагоре, изтъкна доц. Йоцов.

„Не е възможно, при положение, че инфлацията съвсем скоро ще стане двуцифрена, в Щатите, в Англия, с близки до нулата лихвени проценти да имаш инфлация, която е двуцифрена.“

На практика близо половината от валутните резерви на Руската федерация са недостъпни за нея след началото на военните действия в Украйна. Възможностите на страната да се разплаща по необходимия внос много намаляха и това накара руските управляващи да предприемат драстичния ход за разплащане в рубли, коментира Йоцов.

"Идеята е да се съхранят валутните резерви – тези приходи, които ще идват, ще бъдат в „Газпром банк“ и ще бъдат защитени от санкциите.“

Според Виктор Йоцов искането за разплащане в рубли е и вид пропаганда. По думите му в по-дългосрочен план става въпрос и за доминацията на долара на международните финансови пазари – нещо, срещу което както Русия и Китай, така и други страни са против.

„Една такава стъпка – енергоресурсите вече да не се котират в долари и търговията да не се извършва в долари силно ще намали търсенето на долари и ще отслаби долара като световна резервна валута.“

Според финансиста по казуса с разплащането в рубли ситуацията е „кой ще мигне пръв“, а крайното решение на Русия ще бъде да спре износа.

„Очевидно на този етап никой не иска да се стига до това, по различни причини, но и двете страни не го искат. И въпросът сега е чия пропаганда ще надделее.“

"Ние сме в една ситуация, в която сега се кара Китай да не помага на Русия, за да може да се справим с Русия, за да може да се справим по-късно и с Китай“, заяви още доц. Йоцов.

Въпреки че страните от ОПЕК бяха доста настойчиво помолени, те отказаха да увеличат добивите на петрол, което също сигнализира, че има промяна в отношението към Америка, подчерта Йоцов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови