Фандъкова гневна за орязани пари за разширение на метрото

OFFNews 11 февруари 2022 в 19:58 3090 3

Кметът на София излезе с гневен пост във фейсбук, че 143 млн. лв. от парите за разширяване на метрото са орязани.

Заложените в Плана за възстановяване и устойчивост 360 млн. лв. за отсечката през "Подуяне" и "Слатина" са станали 217 млн. лв., което на практика изключва отсечката от "Слатина" до бул. "Цариградско шосе".

Ето пълния текст на съобщението:

Информацията, че в редакцията на Плана за възстановяване и устойчивост, средствата за строителството на двата нови участъка на метрото са намалени, беше сред темите на разговорите ми в последните дни с министър-председателя г-н Петков и вицепремиера г-н Асен Василев.

Заложените 360 млн. лв. за разширенията през „Подуяне“ и „Слатина“ са намалени на 217 млн. лв.

Редакцията на Плана предвижда строителство само на 3-те км до кв. „Левски“ и изключва участъка през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“.

Категоричната ми позиция, която защитих пред премиера и министъра на финансите, е, че завършването на третата линия на софийското метро не може да бъде отложено и се очаква от стотици хиляди софиянци. Освен това отрязването на 143 млн. лв. от метрото е изключително рисково за реализацията на националния план, защото за разлика от всички останали проекти, метрото е напълно готово да стартира. Строителството на първия участък започва през март, а на втория през втората половина на годината. И двете разширения ще бъдат завършени до 2026 г., която е последната година за инвестиране на средствата от Плана.

Пред мен г-н Петков и г-н Василев заявиха, че подкрепят строителството и на двата нови участъка. Те приеха тезата ми, че строителството на метрото в София не трябва да спира.

Затова по мое искане поеха ангажимент да осигурят от държавния бюджет съфинансирането, което евентуално ще бъде намалено от предвиденото в Плана.

Очаквам Министерски съвет да гарантира това обещание със свое решение, за да бъдат сигурни столичани, че строителството, което започваме, ще бъде довършено.

Общият размер на средствата, които са нужни за изграждането на 9-те нови километра, е 769 млн. лв. – от тях 53% почти 410 млн. лв. се осигуряват от бюджета на Столична община, а 360 млн. лв. са заложените в Плана.
ℹ️ За сметка на отрязаните средствата за 6-те км метро през „Слатина“ в частта „Транспортна свързаност“ на Плана са включени проекти за закупуване на едноетажни и двуетажни влакове за БДЖ, бордово оборудване за железниците, системи за диспечерска централизация на линия Русе-Каспичан и интермодален терминал-железница-шосе в гр. Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

12.02 2022 в 08:53

стандартна практика на фискална дисциплина, при наличие на история на корупция и безотговорност и некомпетентност при харченето

дава се по малко, да се стимулира стриктно изпълнение

ако не достигнат, отиваш да се молиш в съответния етап за още, но ти поискват отчетност до сега какво си харчил и как

чудесно!

8053

2

DARTH VADER

12.02 2022 в 01:58

ЗНАМ,ЧЕ НЕ КРАДЕШ ТОЛКОВА ЗА СЕБЕ СИ КОЛКОТО ЗА ГРУПАТА,НО КАТО УЧИТЕЛКА ПО РУСКИ ТРЯБВА ДА СИ НАЯСНО ЩОТО ВСЯКА ДАЛАВЕРА СИ ИМА НАЧАЛО,РАЗВИТИЕ И КРАЙ...ЕТО КРАЯТ ДОЙДЕ
"ПУСТЬ ВСЕГДА БУДЕТ СОЛНЦЕ" А???

8053

1

DARTH VADER

12.02 2022 в 01:54

СКЪПА НИ ДАНЧЕ(ГОВОРЯ СЪВСЕМ БУКВАЛНО),И ЗА СЛЕПИТЕ Е ЯСНО ЗАЩО СИ ТОЛКОЗ ГНЕВНА...СЕГА ЩЕ БЪДЕШ ПРИНУДЕНА ДА ПРЕЖИВЕЕШ ПРЕСЪХВАНЕТО НА НЕ ЕДИН КРАН ЗА ИЗТОЧВАНЕ...
АМА БЕШЕ КРАЙНО ВРЕМЕ,А И ТИ СКОРО НЯМА ДА СИ НА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ-))