Еврото се възстановява след рекордния срив. Съдбата му зависи от енергийните пазари

OFFNews 14 юли 2022 в 10:57 3796 0

Евро

Снимка pexels.com

евро

Еврото се възстановява след вчерашния си срив спрямо долара. Курсът му се задържа малко над паритета спрямо долара. В междубанковата търговия във Франкфурт тази сутрин европейска валута се котираше за 1,0024 долара, почти колкото снощи. Европейската централна банка определи вчера референтен курс на еврото от 1,0067 долара.

В сряда под натиска на мрачните перспективи за европейската икономика и предвид вероятността от спиране на доставките на руски газ, еврото спадна за кратко под символичния праг от един долар, който не бе преминаван от декември 2002 г. В късната следобедна сесия вчера единната европейска валута поевтиня до 0,9998 долара след публикуването на данните за инфлацията в САЩ и впоследствие започна да възстановява позиции.

Сривът на еврото под 1 долар за първи път от две десетилетия го постави на пътя към една от най-лошите години в историята му, особено ако енергийният шок, предизвикан от войната в Украйна, доведе блока до продължителна икономическа криза, пише днес агенция Ройтерс. Единната валута се колебаеше на ръба на паритета спрямо зелените пари в продължение на дни и в сряда най-накрая преодоля това ниво. Спадът ѝ от 11,8% от началото на годината е почти равен на загубите, наблюдавани през 2015 г., годината, в която Европейската централна банка отпусна масирани стимули. Движението от сряда може да отвори вратите за придвижване към 0,96 щатски долара, прогнозират анализатори, някои от които очакват спад до 0,90 щатски долара, ако доставките на газ бъдат нарушени много повече.

Тези ходове поставят ЕЦБ в затруднено положение. Очаква се следващата седмица тя да повиши лихвените проценти за първи път от 2011 г. насам, за да се пребори с инфлацията, която достига рекордните 8,6%.

Слабостта на валутата изостря проблема с инфлацията. Въпреки това ЕЦБ не може да рискува агресивно затягане на политиката, тъй като се опасява, че икономическият растеж ще се обърне в обратна посока.

"Виждаме възможност за движение чак до 0,97 долара и евентуално дори до 0,95 долара", заяви Оливие Конзеуе, директор на валутния екип в UBP, като отбеляза последиците от енергийната криза за европейската икономика и добави: „По принцип знаем, че всичко е свързано с Русия".

Последното понижение на еврото дойде, след като газовите потоци по руския газопровод "Северен поток 1" бяха спрени за 10 дни за профилактика. "Ако затвореният за 10 дни газопровод не бъде отворен отново и се стигне до по-голямо нормиране на газа, може да се окаже, че не сме видели най-слабите нива на еврото", каза Кристиан Келер, ръководител на икономическите изследвания в Barclays.

Нарастващите разходи за енергия вече оказват влияние. Германия току-що отчете първия си търговски дефицит от 1991 г. насам, а настроенията на инвеститорите спаднаха под нивата, наблюдавани при избухването на пандемията от коронавирус през 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови