Европа ще дава по 15 евро за мобилно пчелно семейство у нас

OFFNews - Бургас 04 август 2016 в 18:01 7297 2

Десислава Танева - на фестивала на мановия мед

15.37 евро за пчелно семейство ще могат да получат българските фермери по Програмата за развитие на селските райони. Мярката ще касае т. нар. мобилно или подвижно пчеларство, обяви в Царево министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В морския град тя откри 13-ия фестивал на мановия мед.

Пчелините ще трябва да са в защитени територии, природни паркове, където да пашуват пчелите и да отговарят на определени изисквания за отстояние, за които ще следи Агенцията по безопасност на храните.

Очаква се финансирането да започне от следващата година. 4 300 000 лв. пък ще бъдат отпуснати през тази, по програмата De minimis, като решението за това ще бъде гласувано на заседание на УС на ДФ “Земеделие“ през този месец.

Подвижното пчеларство обаче е слабо разпространено у нас. Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените – пчелари и фермер от с. Остров, Врачанско, пояснява, че едва 3 – 4 % от колегите й го практикуват:

Предимството е да се осигури по-голяма паша за пчелните семейства. Те да имат работа. Защото пчелното семейство, ако не работи, то изпада в едни роеви състояния и започва да бяга. Това се случва, когато в един регион секне пашата, както през пролетта, когато акацията прецъфти на едното място, пчеларите могат да закарат пчелите в друг регион, където има по-късна паша от акация“, казва Иванова.

Така се увеличават добивите на мед, а и неговото качество. Подвижното пчеларство обаче е свързано и с много разходи – за техника, за охрана и други. Петя Иванова добавя, че всяка помощ ще е добре дошла за сектора.

Производителите на манов мед в Странджа се притесняват от сухото лято и малкото храна. Надяват се да „извъртят центрофугите“ поне още един път, защото досега са вадили мед само веднъж. Споделят, че прекупвачите им извиват ръцете и искат да купуват продукта на 6 – 7 лв./кг., което за тях е подигравка. За сравнение, мановият мед през миналата година се е търгувал за около 16 лв/кг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови