Фермери алармират: Слаб контрол върху пръскането с пестициди избива пчелите

Николаос Цитиридис 04 август 2016 в 13:15 3743 0

Слабият контрол на държавните органи върху прилагането на неоникотиноидни пестициди трови както нас, така и пчелите. За това алармират еколози и биопроизводители, които искат забрана на този вид пестициди в България.

Министерството на земеделието и Агенцията за безопасност на храните нямат капацитета да следят и контролират прилагането на тези пестициди, смята Борислав Сандов от "Зелените".

Дерогацията или регламентираното изключение от забраната за ползването на неоникотиноидни пестициди бяха приети изключително непрозрачно, каза Меглена Антонова от "Грийнпийс".

По нейни думи в България липсва изцяло контрол за това каква площ е третирана с подобни пестициди и какво ще е влиянието на тези семена върху пчелните популации и другите опрашители.

Също така не се знае и какво количество неоникотиноидни пестициди е продадено у нас, тъй като това е търговска тайна за компаниите, каза Антонова.

"Основото решение за дерогацията за ползването на пестициди е взето след доклад на една от компаниите, която произвежда тези пестициди", каза Антонова.

На пресконференцията днес бе изразено смущение от начина, по който се взимат подобни решения - с лобизъм и натиск.

Друг проблем, когато става въпрос за измирането на кошери, е че няма официална статистика за това. Пчеларите няма къде да подават сигнали, а и няма доверие в държавните органи, сподели Антонова.

"2% от българските фермери отглеждат 85% от българските земи. Заради тези фермери и за да им угоди парламентът, пълен с лобисти, страдат всички - природата ни и храната ни. Взимат решения без да питат българското общество", каза Албена Симеонова.

Следващата стъпка за еколозите е да поканят президента, който да даде своята подкрепа за кампанията срещу ползването на тези пестициди. Организаторите на кампанията от "Зелените", "Грийнпийс", Фондация за околна среда и земеделие /ФОСЗ/, Българска асоциация «Биопродукти» /БАБ/ и Сдружението за биологично пчеларство се надяват към тях да се присъедини и видният пчелар и холивудска легенда Морган Фрийман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!