''Европа получава азерски газ без прекъсване и манипулиране. Ангажирани сме с енергийната сигурност на България''

OFFNews 20 май 2022 в 10:39 9970 0

Н.Пр. Хюсеин Хюсеинов, посланик на Азербайджан в България

Снимка БТА/Христо Касабов

Н.Пр. Хюсеин Хюсеинов, посланик на Азербайджан в България

"Азербайджан вече е надежден и дългосрочен енергиен партньор на България. През 2013-а бе подписано споразумение между двете страни за 25 г. Азербайджан е ангажиран във въпросите, свързани с енергийната диверсификация и гарантирането на енергийната сигурност на вашата страна. Без никакво съмнение ние сме и ще бъдем близки и благонадеждни партньори на България що се касае до енергийните въпроси и всички сфери на сътрудничеството между държавите ни." Това заяви посланикът на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсеин Хюсеинов в интервю за БНТ.

Посланикът уверява, че "от 2005-2006 г. Европа получава азерски газ и петрол без каквото и да е прекъсване или манипулиране" и не трябва да има притеснения или резерви относно газовите запаси на Азербайджан, защото страната има достатъчни количества, за да покрие вътрешните си нужди и за износа за следващите 100 години.

На въпрос може ли страната да увеличи износа си, ако търсенето на газ в Европа нарасне ударно Н.Пр. Хюсеинов отговаря утвърдително: "Можем да го направим, защото имаме големи газови резерви".

Досега Азербайджан е изградил 5 големи газопровода към европейския пазар. Възможно е пренасянето на електроенергия през връзка по дъното на Черно море, допълва той.

На въпрос за наличните количества нефт посланикът казва: "Ако трябва да говорим за цифри, имаме доказани няколко милиарда барела нефт в залежи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови