Еврохолд събрал парите за сделката с ЧЕЗ чрез борсата

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2021 в 20:01 1978 0

"Еврохолд България" АД съобщи, че е привлякла над 157 млн. лв. (80.5 млн. евро) чрез публично предлагане на нови акции на Българската фондова борса (БФБ).

По този начин Еврохолд набра приблизително 24% по-голяма сума от необходимите собствени средства (65 млн. евро) за придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и ще увеличи капитала си до 260.5 млн. акции. След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на Еврохолд при текущата борсова цена ще достигне близо 650 млн. лв. (332 млн. евро).

Еврохолд предложи малко над 79 млн. нови акции, всяка с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност - 2.5 лв., съобщават от дружеството.

Инвеститорите платили около 80% от предложеното количество или 63 млн. броя. Мажоритарният собственик на холдинга - Старком Холдинг АД, е записал и платил близо 47 млн. нови акции, като ще запази контрол в компанията с над 50% дял. Водещо в света американско дружество за управление на активи придоби 9% от капитала на Еврохолд и ще бъде третият по големина акционер в компанията след Старком Холдинг АД и финландския фонд KJK, се казва в съобщението.

Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.

Еврохолд ще използва набрания собствен капитал и осигуреното дългово финансиране за следващия етап от сделката с ЧЕЗ Груп, която трябва да приключи до 31 юли. Дълговото финансиране се осигурява от J.P. Morgan AG със синдикиран заем, който е изцяло потвърден от големите международни банки, които участват в синдиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови