ЕЦБ повиши водещите си лихви, нов ръст се очаква през март

OFFNews 03 февруари 2023 в 08:02 1406 0

Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка

Снимка БТА/АП

Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка

Европейската централна банка очаквано повиши водещите си лихви с нови 50 базисни пункта и анонсира последващо повишение със същата стъпка през март, съобщи БНР.

След мартенското увеличение Франкфурт "ще подложи на оценка по-нататъшния курс на паричната политика".

"С течение на времето поддържането на лихвените проценти на рестриктивно ниво ще понижи инфлацията, отслабвайки търсенето, и ще предпази от риска от трайно възходящо изместване на инфлационните очаквания", коментират от ЕЦБ и допълват, че последващите решения ще се базират върху данните.

Както бе оповестено през декември, портфейлът по програмата за изкупуване на активи ще намалява средно с 15 млрд. евро месечно от началото на март до края на юни 2023 г., а темпът впоследствие ще бъде определен с течение на времето, реши още Управителният съвет.

Припомням, че Английската централна банка увеличи водещата си лихва с 50 базисни пункта, а вчера Федералният резерв направи ново покачване с 25 базисни пункта. Инфлацията в Съединените щати се забавя още от средата на миналата година, докато в еврозоната индексът на годишна база се понижава за трети пореден месец. През януари се сви до 8,5 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови