Quantcast

ЕС може да разреши американска ГМО царевица

Лилия Христова Последна промяна на 13 февруари 2014 в 11:04 2370 1

ЕС е на път да разреши ГМО царевицата

ЕС е на крачка от това да разреши ГМО царевицата на американските компании Du Pont и Dow, въпреки че 19 от общо 28-те страни членки се обявиха срещу предложение, съобщиха информационните агенции.

Темата беше обсъдена в Брюксел по време на Съвета на министрите по европейските въпроси. На заседанието само 4 от членките на ЕС подкрепиха идеята за пускане на ГМО царевица на европейския пазар, други 5 се въздържаха, а останалите 19 гласуваха против. Сега ЕК трябва да вземе окончателно решение по въпроса, тъй като мнозинство за забраната на ГМО царевицата не беше постигнато, но също така гласовете "за" бяха крайно недостатъчни за въвеждане на реформата.

Германските Зелени са ядосани, че страната им се е въздържала по време на вота, а не е гласувала срещу пускането на ГМО продукта на пазара, което щяло да промени значително тежестта на гласовете "против". "Федералното правителство пропусна историческа възможност ясно да се обяви срещу генното инженерство в Европа. Одобряването на генномодифицирана царевица в Европа поставя ГМО храни на масата на потребителите. Почти всички германци са против това", заяви Симоне Петер от Зелените.

В Европа вче се отглеждат ГМО продукти, но някои от компаниите се отказаха от производството им, защото масово потребителите отказват да ги купуват.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2014 в 16:03

Абе тази крехката царевичка по уличните колички,от къде ни
я внасят?