EС е блокирал активи на Руската централна банка за 200 млрд. евро

OFFNews 25 май 2023 в 18:00 1730 3

Снимка

Европейският съюз е блокирал повече от 200 милиарда евро (215 милиарда долара) активи на Руската централна банка (РЦБ), откакто Москва предприе инвазията си в Украйна. Това показват най-новите данни за блокираните руски активи, съобщи Блумбърг.

Данните са осигурени от страните членки на ЕС, след като бе приет десетият санкционен пакет срещу Русия, принуждаващ банките да разкрият информация за размера на държаните от тях средства.

"ЕС се ангажира да гарантира, че Русия ще заплати за щетите, причинени в Украйна", заяви в интервю говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд, който потвърди данните. За тази цел ЕС "проучва начини за използване на руски замразени и блокирани активи", допълни той.

Също така ЕС е замразил 24,1 милиарда евро руски частни активи на санкционирани физически и юридически лица от началото на войната в Украйна преди повече от 14 месеца. Съюзът е санкционирал почти 1500 лица, ограничил е износа на стотици стоки и технологии и взе на прицел много от ключовите източници на приходи за Москва. Полагат се и усилия да се издирят и замразят активите на санкционираните руски милиардери.

Комисията работи в тясно сътрудничество с Швеция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, "за да придвижи напред дискусиите" относно предложените варианти за използване на замразени активи на Руската централна банка, каза още Виганд.

Евросъюзът продължава и дискусиите по този въпрос с международни съюзници, за да осигури необходимата координация на международно ниво, но въпросът е "както юридически, така и технически сложен", каза представителят на ЕК.

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят използването на замразените руски активи по време на следващата си среща през юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

635

3

Джендо Джедев

25.05 2023 в 23:09

Е, няма да стигнат за възстановяването на Украйна, ама пак е нещо!

22842

2

dolivo

25.05 2023 в 21:44

браво, цапни ги през джоба, и глей как ще се поакат

1050

1

pr07ecH70r

25.05 2023 в 20:29

Ей до тука беше. :) ЛилиПУТина вече няма на къде да върви. Нема ли пара, нема война.