Енергийното министерство събрало с 23% повече пари от концесии

OFFNews 30 март 2017 в 11:44 2160 0

Министерството на енергетиката обяви, че е събрало с 23% повече средство от концесии през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. 

Очакваните приходи през тази година от концесии са в размер на 34 млн. лева, колкото са и през миналата година. През първите три месеца на годината обаче са събрани 81,43% от планираното, докато през миналата година за този период са събрани 58,4%, съобщиха от ведомството. 

Служебният енергиен министър Николай Павлов е наредил да се направи анализ на изпълнението на всички концесионни договори. Започнало е и събирането на забавени през годините концесионни такси, лихви и неустойки. Така до края на март са събрани над 1,1 млн. лева от лихви и неустойки, както и близо 8 млн. лева просрочени през годините вземания от концесионни плащания, които са събрани до края февруари. 

До момента са обезпечени всички вземания по концесии за добив на твърди горива, категорични са от министерството. Предприети са действия за събиране на дължимите суми за нефт и природен газ, както и за метални полезни изкопаеми.

До края на месеца ще бъдат връчени покани за доброволно изпълнение на останалите концесионери, които добиват строителни, скалнооблицовъчни и инертни материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови