Енергийният министър: АЕЦ Козлодуй ще купува материали и части от Русия

OFFNews 22 март 2023 в 11:01 1667 0

Росен
Енергийният министър Росен Христов.

Министерският съвет одобри дерогация АЕЦ „Козлодуй“ да може да закупи от Русия необходимите материали, резервни части и услуги. Целта е да обезпечим нормално извършването на планираните годишни ремонти и експлоатацията на електроцентралата. Тава заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той уточни, че одобреното изключение е свързано със санкциите на Европа, които забраняват внос на определени части, материали и услуги, във връзка с войната в Украйна.

Според него решението е от „критично значение за сигурността на електроцентралата“.

„Става въпрос за материали, услуги и части, за които още не сме намерили алтернативни доставчици. Продължаваме процеса по подбор на нови контрагенти, така че в дългосрочен план да имаме абсолютна сигурност“, коментира още той.

„Другото направление, в което работим, е презапасяване с тези материали и части, за които още не можем да намерим алтернативни доставки, така че да обезпечим за следващите години безпрепятствената работа на АЕЦ „Козлодуй“, каза в допълнение енергийният министър Росен Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови