Енергиен експерт на Има такъв народ: Няма нужда от АЕЦ Белене

OFFNews 09 април 2021 в 14:47 9897 0

„Като част от партията на Слави Трифонов ние искаме една от модерните европейски тенденции на изместване на производството на електроенергия по-близко до потребителя“, каза пред БНР Иван Хиновски, бивш председател на Българския енергиен и минен форум, сега енергиен експерт към партия „Има такъв народ“.

„Тоест този модел – да бъдат разработени много децентрализирани производства на електроенергия и топлоенергия. Да бъдат оформени енергийни общности, в които да се обменя излишък на фотоволтаични производства – да се получи едно изравняване на централно производство електроенергия с разпределено, да се получи баланс“, поясни още Хиновски.

По думите му до две-три години големите въглищни централи, а тя е една – ТЕЦ „Марица Изток 2“, ще изпадне от пазара поради скъпата цена на електроенергията от нея. Тя трябва да бъде заменена със зелени производства след 5 години. Според него тези въглищни модули трябва да бъдат заменени с парогазови.

Според Иван Хиновски е абсурдно да имаме 4 ядрени блока дори след 10 години.

"Моята лична концепция, а и на моите колеги, е, че ние нямаме нужда от АЕЦ "Белене", това е обременен проект, а най-добрият проект е да има 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", като продължение на 5 и 6 блок", каза той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови