Емил Хърсев: Изводите от ситуацията с венецуелските пари са положителни за банковата система в България

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2019 в 12:15 2540 0

Положителни за правната и банковата система и надзор в България са изводите от ситуацията с венецуелските парични преводи. Това каза пред радио „Фокус“ финансистът Емил Хърсев.

Той коментира, че по канален ред са постъпили парите от Венецуела, българските служби са знаели за трансфера преди повече от година.

„Тези пари всъщност точно погледнато дословно никога не са влизали в България. Те не са докарани с камион, с каруца, с влак. Те са си седели винаги там, където си стоят сумите в евро – в еврозоната. Ние тук само си водим записки за парите, които физически са във Франкфурт. Този трансфер преди да достигне до българската банка е обработен освен от венецуелската банка, която обслужва национална петролна компания, още от кореспондента на тази на банка в еврозоната и от банката кореспондент на българската банка в еврозоната. Ние не сме членове на еврозоната, както и да сме, българските банки нямат сметки в Европейската централна банка. За да работят с евро и да обслужват плащания на своите клиенти с евро, те използват услугите на банки кореспонденти“, уточни Емил Хърсев.

Той каза още, че информацията, изнесена от посланика на САЩ, гласи, че според американското правителство е извършено престъпление, обект на което са тези пари, като уточни, че българските власти не са знаели единствено тази част от информацията. Българската банка е изпълнила нареждането на прокуратурата, налагайки възбрана за разпореждане с паричните средства, добави той.

Емил Хърсев заяви, че е оптимист за предстоящите стрес тестове на банките, които според него са пътната карта на България към еврозоната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови