Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Електрисите де Страсбург направи търговска грешка за 60 милиона евро и продаде несъществуваща електроенергия

OFFNews 12 септември 2022 в 12:46 2804 0

Централата на Електрисите де Страсбург

Снимка Wikimedia Commons

Централата на Електрисите де Страсбург

В разгара на енергийната криза в Европа френската компания „Електрисите де Страсбург“ продаде погрешка близо 2 гигавата електроенергия във вторник и още 6 в сряда, като постави френската електрическа мрежа под огромно напрежение, съобщи в понеделник бизнес изданието „Les Echos”.

Макар разследването на случая и причините, довели до него, първите резултати от голямата грешка вече са известни. Според тях в резултат на грешка доставчикът „Електрисите де Страсбург“, елзаски клон на „Електрисите де Франс“ е продал на европейския енергиен пазар на едро количества електроенергия, което реално е притежавал. Във вторник обемът на продажбите е бил 2.03 гигавата, а в сряда компанията е реализирала нова продажба на 5.75 гигавата.

Грешката на дъщерната компания на френския гигант се оценява на 60 милиона евро. Заради нея доставчикът е трябвало да изкупи обратно вече продадените обеми електроенергия за да балансира собствените си нужди, но вече на друга по-висока цена. Според „Блумбърг“ инцидентът се дължи на компютърен проблем.

Извън чисто финансовите измерения на скъпата грешка, случаят е принудил мрежовия оператор RTE да изпрати спешни сигнали до съседни страни, включително и Великобритания и Испания с молба за готовност съседите да изпратят колкото се може повече електроенергия за Франция в случай на голяма заплаха за доставките в страната.

До използване на ток от чужбина не се е стигнало, но френските медии подчертават, че инцидентът с „Електрисите де Страсбург“ се случва в момент, в който френската електрическа мрежа е много напрегната заради спирането на много ядрени реактори.

Според „Les Echos”през първото полугодие на 2022 година Франция е изгубила първенството си на водещ нетен износител на електроенергия в Европа в полза на Швеция. Освен това Париж вече внася повече електроенергия, отколкото изнася, пише и изданието „БФМ Бизнес“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews