Експерти: Намаляването на ДДС ще доведе до злоупотреби. Крайният потребител нищо не печели

OFFNews 21 май 2020 в 13:45 3624 0

При намаляване на ставки по ДДС се създават предпоставки за злоупотреби и се усложнява администрирането на данъчната система. Това каза пред БНР финансистът Юлиан Войнов. Той коментира, че по принцип ДДС се намалява за стоки и услуги, а не на цял бранш.

Войнов изказа съмнение, че мярката ще "изсветли" рестораньорския сектор и добави, че в България данъчната структура е изградена така, че основната тежест от данъчните приходи пада върху косвените данъци върху потреблението.

По думите му България е на второ място след Хърватия в ЕС по дял на данъците върху потреблението с 51.3% от всички данъци, събирани в държавния бюджет.

Войнов посочи, че целта на намаляването на ДДС би трябвало да е да се насърчи потреблението, т.е. хората с малки доходи да имат възможност да потребяват повече, но в случая това не е налице. Финансистът припомни, че хората от бранша са заявили, че няма да свалят цените, а ще задържат част от приходите за себе си, за да оперират повече.

Икономистът проф. Боян Дуранкев коментира, че винаги, когато се прави данъчна реформа, се гледа смисълът от тази промяна. Според него намаляването на ДДС няма да привлече повече клиенти в заведенията.

"Клиентите се нуждаят от сигурност за себе си, за децата си, ако влязат в ресторант. От тази гледна точка това предложение не решава нищо".

Той беше категоричен, че крайният потребител нищо не печели, защото няма линейна зависимост между намаляването на ДДС и цените в ресторантите. Дори предположи, че цените не само няма да се намаляват, но и вероятно ще се вдигат, независимо от намалението на ДДС.

Според проф. Дуранкев намаленото ДДС е рисково натоварване на държавата и ще има ефекта на снежната топка от искания за намаляване на ДДС в други сектори.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)