Експерт: Нямаме избор - ще приемем 7-те танкера втечнен газ

OFFNews 19 август 2022 в 10:03 5775 2

Васко Начев

Снимка Нова тв

Васко Начев

България ще приеме американските с танкери газ, тъй като няма друг избор в тази пазарна ситуация, е мнението на енергийния експерт Васко Начев.

Днес в 18:00 часа изтича срокът, в който страната трябва да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, договорени от кабинета „Петков”. Служебното правителство обяви, че ще иска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но вчера от американската компания отказаха отсрочка.

„Смятам, че решението вече е взето. Ако чакаме до 16:49, значи нещо сме се объркали и то много сериозно. Смятам, че ще потвърдим. Ние нямаме полезен друг вход. Да се откажеш за количества от около 1 милиард, значи наистина не познаваш ситуацията и пазара”, коментира Васко Начев в предаването „Здравей, България”.

Очакваните седем танкера покриват 1/3 от количествата, необходими на страната ни. Другата 1/3 са доставките от Азербайджан, които до 1 октомври можем да получаваме по старата връзка, но по-скъпо, а след 1 октомври цената да е осем пъти по-ниски от цените на европейските пазари.

Според Васко Начев ще можем да получаваме газ и от Чирен, тъй като хранилището ще влезе в режим на експлоатация. По думите му хранилището трябва да е нагнетено до 56%.

„Нещо добро, което направиха от „Булгартрансгаз”, е, че увеличиха нагнетателния период”, каза Начев.

Остават още около 20%, които със сигурност ще бъдат по-скъпи. Този остатък купуваме от днес за утре, обясни енергийният експерт.

„Газпром” е нужен на цяла Европа, не само на нас. Но там няма какво да направим, нямаме полезен ход. Ако руснаците искаха, щяха да ни дадат газ”, каза Начев. Всичко останало според него било политическо говорене.

Той коментира и новия изпълнителен директор на „Булгаргаз” Деница Златева.

„Тя е много далеч от бизнеса, в който влиза. Две години беше в пресцентъра на „Булгаргаз”. Ако от там е натрупала опит. Иначе тя е много стойностен човек, доколкото ми е известно”, каза Начев.

Повече гледайте във видеото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!