Експерт: Неразумно е всички да ползват отстъпка за горивата

Протестите на превозвачите не трябва да са другаде, а пред рафинерията в Бургас, категоричен е Мартин Владимиров

OFFNews 19 май 2022 в 08:27 2753 2

Мартин Владимиров

Снимка БГНЕС Архив

Мартин Владимиров - енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Марката на правителството за отстъпка за горивата за цялото население е неразумна. Това заяви в сутрешния блок на БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

"Много по-разумно е да се най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията с в енергиен план които са ограничили потреблението си - това важи за около 1/3 от населението. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими.

Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си.

"За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка", коментира Владимиров.

Той обясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат около 10% под средните за ЕС и България е консистентно сред страните с най-ниски цени. Това до голяма степен се дължи че на българския пазар има едни лидер, който не само преработва горивата, но и държи 2/3 от пазара на едро и има достъп до по-евтиния руски нефт.

"Ценообразуването в България е по-скоро базирано на цените на международните борси, тоест може да има намаления от самия основен доставчик на горива в България. И ако има някъде, където превозвачите трябва да протестират, то е пред рафинерията в Бургас", коментира Мартин Владимиров.

Според него нямаме много механизми, с които да задържим цената по пазарен начин, а в момента ЕС прилага мерки за да подкрепа на потребителите на енергия. Специалистът е убеден, че най-разумният начин, който се възприема, е да се превеждат директни чекове към най-уязвимите групи.

"Цената на суровия нефт на световния пазар се успокои, защото повечето търговци и спекуланти вече не приемат риска за ембарго върху руския петрол толкова сериозно. А дори при прилагане на ембарго, то вече е вкарано ценообразуването, тоест няма фактори, които да променят значително търсенето и предлагането и цената значително да се вдигне", каза Владимиров.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -60

  2

  офф бее

  19.05 2022 в 09:47

  Rokhan
  19.05 2022 в 08:45

  Пак не си разбрал нищо. На това му се вика функционална неграмотност - четеш, ама не можеш да вденеш. Ама що пишеш?! Мълчи си и изглеждай умен!
   
  X

  Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни