Експерт: Денков е насаден на пачи яйца. Въглищата си отиват

OFFNews 02 октомври 2023 в 10:37 3840 1

Славчо
Славчо Нейков.

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, заяви пред БНР Славчо Нейков – председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт.

Той смята, че премиерът Николай Денков и енергийният министър Румен Радев са насадени на "пачи яйца", които исторически трябва да търсим много назад във времето. Според него това е закъснял диалог, който е трябвало да започне активно преди поне 10 години.

"Нашите политици, за съжаление, обикновено имат визия до следващите избори. В енергийния сектор трябва да се гледа дългосрочно. Това предполага наличие на стратегически поглед", каза той.

Нейков заяви, че по принцип подкрепя протеста на енергетиците, но не е съгласен с формата:

"Те протестират срещу действия на правителството, а страдат десетки хиляди хора и бизнеси, които нямат никакво отношение. Формата на протеста трябва да бъде свързана с пряка комуникация с правителството, а не чрез мегафони от двете страни на мантинелата, а на масата на преговорите. Там могат да стигнат до някакви обективни решения".

По думите му в този разговор многократно се изтъкват едни 4 млрд. лв., но всъщност става дума за много повече. Става дума за икономическо развитие на регионите в дългосрочен план, подчерта той.

Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме, подчерта Славчо Нейков.

Според него това ще стане много по-рано от 2038 г. Той цитира статистически данни, които ясно сочат тази тенденция. В този смисъл експертът отбеляза, че трябва да се говори не толкова за запазване на конкретните работни места на хората, а за запазване на техните доходи.

"Тези 4 млрд. са за да подпомогнат тези процеси. Така че правителството трябва да бъде максимално подкрепено в тази ситуация, за да не ги загубим и тях".

Нейков е категоричен, че няма да "останем на тъмно". По думите му обаче липсва стратегическа енергийна визия. Правителството трябва да работи именно в тази посока. Според него трябва да се засили и прозрачността. 

"Правителството трябва да предложи един писмен документ, в който ден по ден, стъпка по стъпка да обясни какво следва оттук нататък и по отношение на работни места, и по отношение на енергийния микс, и по отношение на демографията - нещата са свързани. Разчитам на разум", каза още експертът.

Нейков напомни, че не трябва да се забравя, че правителството има много сложна, тежка и ограничена във времето задача - да разговаря с ЕК, и трябва да бъде подпомогнато в този процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

1

wakeup

02.10 2023 в 10:44

В тези протести логиката, действителността и аргументите не играят На протестиращите им се внушава, че сегашното правителство е виновно и че трябва да бъде свалено и са изцяло политически - с много ясни подстрекатели
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика