ЕК разреши на United Group да купи Vivacom

OFFNews 07 април 2020 в 12:29 3162 0

Европейската комисия продажбата на Vivacom на United Group.

Параметрите на сделката бяха одобрени от двете страни миналата есен, а цената на придобиването е близо 1,3 млрд. евро.

Според антимонополната администрация на ЕК сделката не застрашава конкуренцията на пазара.

"Сделката няма да застраши конкуренцията предвид ограниченото увеличавне на пазарната позиция на обединеното предприятие и наличието на няколко други участници на пазара на предлагането на дребно на Pay TV услуги в България", се казва в позицията на Брюксел.

United Group оперира телекомуникационни платформи и медии на Балканите. През 2018-а мажоритарен дял от компанията беше придобит от британския инвестиционен фонд BC Partners.

Това е поредната стъпка към окончателното финализиране на сделката, коментираха от Vivacom пред OFFNews.

United Group е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял от около 20%. През годините групата минава през различни финансови инвеститори. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали.

Досегашният собственик на БТК беше консорциум, воден от Спас Русев, който влезе в компанията преди четири години. Продавач беше руската ВТБ, която влезе във владение на телекома, тъй като той беше обезпечение по отпуснат от нея мостов заем за предишното му придобиване – от компании, контролирани от Цветан Василев. След търг за купувач срещу 330 млн. евро беше избран Viva Telecom (Luxembourg). В него при сделката Спас Русев влезе с 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за “Делта кепитъл инвестмънтс” (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев). Остатъкът 15% плюс 1 глас е за бившите кредитори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови