ЕК оцени положително ревизирания План за възстановяване на Гърция

Новите инвестиции ще помогнат на Гърция да изпълни целта за пълно освобождаване на Европа от зависимостта от руско гориво много преди 2030 г.

OFFNews 22 ноември 2023 в 12:29 839 0

Европейският и гръцкият флаг

Снимка Getty Images

Европейският и гръцкият флаг

Европейската комисия оцени положително ревизирания План за възстановяване и устойчивост. Гърция внесе нова глава, свързана с европейския план REPowerEU, в която залага допълнителни реформи и инвестиции в енергетиката.

Общо гръцкият план включва 76 реформи и 103 инвестиции, отбелязва БТА. Стойността му вече възлиза на 35,95 млрд. евро, от които 18,22 млрд. са безвъзмездно финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите 17,73 млрд. евро – кредити от Механизма.

В ревизирания план Гърция предлага седем нови реформи и четири инвестиции, които ще помогнат на Гърция да изпълни целта за пълно освобождаване на Европа от зависимостта от руските изкопаеми горива много преди 2030 година.

Мерките са фокусирани върху улесняването на развитието на възобновяеми енергийни източници, включително водород и офшорна вятърна енергия, както и улесняване на интеграцията на възобновяемата енергия в електроенергийната мрежа.

Други промени в гръцкия План за възстановяване и устойчивост са новите или засилени реформи в първичната медицинска помощ, в борбата с укриването на данъци, в имуществените права и във финансовия сектор. В плана са включени и четири нови инвестиции, три от които са свързани с преодоляването на последствията от катастрофалните пожари и наводнения в Гърция през това лято.

Гърция е получила общо 11,2 млрд. евро от Механизма за възстановяване и устойчивост – предварително финансиране в размер на 4 млрд. и първите два транша от общо 7,2 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика