ЕК одобри споразумението ни за партньорство, ще получим над 32 млрд. лв. за 7 г. (допълнена)

OFFNews 06 юли 2022 в 14:15 2632 2

Европейска комисия

Снимка OFFNews

ЕК одобри споразумението с България за 11 млрд. евро

Европейската комисия одобри днес споразумението за партньорство с България за 11 млрд. евро (21.5 млрд. лв.) за периода 2021 - 2027 г., съобщиха от ЕК. 

Така заедно със средствата по Плана за възстановяване България ще има достъп до над 32 млрд. лв. от ЕС за 7-годишния период. 

11 млрд. евро са на разположение на страната ни през новия програмен период за eкологичен преход и намаляване на енергийната зависимост, подкрепа за най-уязвимите региони, подобряване на достъпа до заетост и работни места. 

Споразумението за партньорство с България обхваща 10 национални програми, 5 програми за териториално сътрудничество по #Interreg и изпълнението на Фонда за справедлив преход. 

След неговото приемане, могат да бъдат приети и отделните национални програми. 

"Приветствам днешното решение на Европейската комисия, с което се одобрява финансиране за България на стойност 11 млрд. евро. Тези средства са изключително необходими, за да може страната ни да постигне средноевропейския стандарт на живот".

Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите в оставка Асен Василев по повод приетото днес от ЕК Споразумение за партньорство.

Той подчерта, че за първи път в споразумението е заложено 50% от средствата да са за проекти в Северна България. За сравнение през предишния програмен период (2014-2020 г.) в северните региони на страната са инвестирани едва 27% от средствата, уточняват от финансовото министерство.

Фондовете по линия на политиката на сближаване целят да насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и са насочени към подкрепа на най-уязвимите от тях. Средствата ще помогнат на България да подобри основната си инфраструктура, особено в регионите, в които инвестициите в инфраструктурата са недостатъчни или липсват. Почти половината от общото финансиране в размер на 4,2 млрд. евро ще бъде инвестирано в Северозападния, Северния централен и Североизточния райони, включително под формата на съфинансиране за изграждането на тунела „Шипка“ - първият тунел, който ще минава през Стара планина.

Споразумението за партньорство обхваща Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд +, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Еворпейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

2

fishcake1

06.07 2022 в 14:52

Сега въпросът е тези пари да НЕ бъдат дадени на ГЕРБо-ДПСарската клептокрация.

На улицата, докато има и най-малък шанс те да се върнат на власт.

-2175

1

IvanGrozn

06.07 2022 в 14:27

Няма ли как тези средства да бъдат оползотворени без да са замесени българи, примерно някоя чужда фирма да построи и поддържа тези нови "зелени" съоражения като договори ще сключват само лица от ЕК. Или поне да изчакат малко да преди да ни ги предоставят изтържем крадците. Така поне 10-15% от средствата да се изхарчат по предназначение.