ЕК одобри 3,8 милиарда лева за развитие на човешките ресурси в България до 2027 г.

Със сумата се очаква да бъдат подкрепени над 740 000 души в България, съобщават от социалното министерство

OFFNews 03 август 2022 в 13:09 1243 0

.

Снимка OFFNews/Архив

.

Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) е официално одобрена от Европейската комисия и е първата програма в България, която получи "зелена светлина" от Брюксел, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Чрез изпълнението на програмата „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде предоставена подкрепа за развитие на работната сила в България и преодоляване на предизвикателствата пред пазара на труда в следващите седем години. Освен това ще бъдат реализирани мерки, с които ще бъдат осигурени повече възможности за повишаване на квалификацията, знанията и уменията на заетите. Най-уязвимите групи в обществото - безработни, хора с увреждания, хора, живеещи в бедност, деца, възрастни, представители на ромската общност ще получат подкрепа за пълноценно включване в икономическия и социалния живот на страната, посочват от социалното министерство.

Бюджетът на програмата е в размер на повече от 3,8 милиарда лева. Със сумата се очаква да бъдат подкрепени над 740 000 души в България. Комплексна подкрепа ще получат също уязвимите хора и техните семейства. Средства ще бъдат осигурени и за социално-икономическата интеграция на хората в неравностойно положение.

С бюджет от над 735 милиона лева ще бъдат реализирани мерки за информиране и мотивиране на неактивни младежи, включване в различни видове заетост - стажуване, чиракуване, обучения и подкрепа при първа работа. Индивидуален подход и комплексна подкрепа ще бъде оказана и за младежите в неравностойно положение на пазара на труда.

Общо 20 милиона лева ще бъдат насочени към проекти за социално експериментиране, изпитване и прилагане на социални иновации в областта на пазара на труда и на социалното включване.

Чрез оперативната програма на трудовото министерство ще бъде подкрепена и дейността на Компетентностен център за социални иновации, като по този начин ще бъде подпомогнато развитието на социални иновации в предприятията на социалната и солидарна икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови