ЕК: 7.1% спад на българската икономика през 2020 г. и по-бавно възстановяване догодина

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2020 в 14:22 1972 0

7.1% спад на българската икономика вследствие на коронавирусната криза и по-бавно възстановяване в сравнение с пролетната си оценка прогнозира Европейската комисия, която днес публикува лятната си макроикономическа прогноза.

В пролетната бяха заложени 6% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2021 г., а в настоящата той е 5.3%. От 7.2% прогнозиран спад за 2020 г. в пролетната прогноза сега той е 7.1%.

Очакваното понижение в еврозоната обаче е с 8.7 на сто при -7.7% прогноза през май.

За целия ЕС ревизията е от -7.4% до -8.3%.

Въпреки доброто икономическо представяне в началото на годината, пандемията от COVID-19 и необходимите мерки за задържането ѝ от средата на март са оказали отрицателно влияние върху икономическата активност - пишат от ЕК за България. Годишният реален БВП е спаднал от 3.4% през 2019 г. до 1.2% през 2020-а. Сравнението е между двете първи тримесечия.

Намалява частното потребление, свиват се инвестициите. Спадът на икономическата активност през второто тримесечие е рязък. Значително влошената от март външна среда влияе върху износа на стоки, а ограниченията за пътуване се отразяват в рязък спад на услугите.

С облекчаването на мерките се очаква частното потребление да започне да се възстановява през втората половина на годината и да продължи да се увеличава умерено през 2021 г. с възстановяването на потребителското доверие.

Очаква се инвестициите да се върнат към тримесечен растеж едва следващата година, основно защото несигурността остава висока. ЕК прогнозира постепенно съживяване на износа през втората половина на годината, което да продължи и през 2021 г.

ЕК прогнозира инфлация от 1% през 2020 и 1.1% за 2021 г. при прогнозирана по 1.1% и за двете години.

Инфлацията е в посока надолу от началото на годината, което се дължи на спада в енергетиката, включително на международните цени на петрола. Очакваният спад в туризма и временното намаляване на ДДС от 20% на 9% вероятно ще подкопаят инфлацията при цените на услугите през второто полугодие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови