EК: 2/3 от сайтовете за онлайн резервации подвеждат потребителите

OFFNews Последна промяна на 07 април 2017 в 14:32 3924 0

Снимка Pixabay

Европейската комисия и органите за защита на потребителите се заемат със заблуждаващата информация на туристическите сайтове за онлайн резервации.

Въпреки че онлайн резервирането на хотели и полети се превръща във все по-обичайна практика, потребителите се сблъскват с все повече проблеми във връзка с пътническите услуги в интернет. Според европейските потребителски центрове днес тези услуги са сред най-честите поводи за оплаквания на потребителите, съобщава комисията.

От октомври насам ЕК и потребителските центрове в държавите членки са проверили 352 уебсайта за сравняване на цените и за резервиране на пътувания, действащи на територията на ЕС. В цели две-трети от тях (235 сайта) цените не били достоверни. Така например на по-късен етап от процеса на резервиране са добавени допълнителни елементи към цената, без потребителят да е получил ясна информация за това, или са посочени промоционални цени, които не съответстват на налична услуга.

Органите поискаха от съответните уебсайтове да приведат практиките си в съответствие с европейското законодателство за защита на потребителите, което изисква да бъдат напълно прозрачни по отношение на цените и да представят своите оферти по недвусмислен начин и на ранен етап от процеса на резервиране, посочват от ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови