Еднакви условия за първа и втора пенсия предлага КНСБ

OFFNews 28 януари 2021 в 13:41 1782 0

Изплащането на допълнителната пенсия от втория стълб на пенсионното осигуряване и на пенсията за осигурителен стаж и възраст да започва в един и същ момент.

Това предлага КНСБ с внесени в Народното събрание предложения за промени между двете четения на проектозакона за изменение на Кодекса за социално осигуряване.

Проектът на Министерски съвет запазва съществуващата норма пенсията от втория стълб да може да се получи единствено при навършена на пенсионна възраст. В допълнение се предвижда допълнителна пожизнена пенсия за някои категории да се получава до 1 година като основна.

От КНСБ обаче казват, че със средно натрупани 9-10 хиляди лева по партидите първите пенсионери с втора пенсия в края на тази година няма да могат да разчитат на пенсия от 300 лв., колкото е минималната, плащана от НОИ. "Трябва да се има предвид, че по данни на пенсионните дружества, нито към момента, нито в перспектива правото на ранно получаване на пенсия от втория стълб в предложения вид би се реализирало, освен за единици осигурени лица", допълват от синдиката.

Синдикатът предлага също да се създаде ред и начин НОИ и фондовете да се произнасят така, че хората да могат да правят информиран избор - дали да получат само една пенсия от първия стълб, без да се намалява техният индивидуален коефициент или две пенсии от първия и от втория капиталов стълб, ако преценят, че това е по-изгодно.

НОИ може да определя размера на пенсията от Държавното обществено осигуряване с и без намалението на индивидуалния коефициент, а от дружествата - съответно размер на допълнителната пожизнена пенсия от универсалния пенсионен фонд.

Това ще трябва да се случва непосредствено при реализиране на правата на осигурените едновременно от двата стълба, за да могат да вземат достатъчно информирано решение, пишат от КНСБ. 

Предлага се също изборът на осигуряването да се прави непосредствено преди пенсионирането, а не година по-рано, както се залага.

Предложенията на синдиката изискват промени и в някои подзаконови нормативни документи, за да се уточнят начинът и редът на произнасяне на институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!