Двуцифрена инфлация през 2022 г., но може да се успокои. Мнението на еспертите

Мораториумът върху цените печели време, докато се намери решение на проблема, смятат Мика Зайкова и Иван Нейков

OFFNews 29 декември 2021 в 09:50 4538 1

България е изправена пред сериозен ръст на инфлацията, която през 2022 г. може да стане двуцифрена в зависимост от това как ще реагира правителството - за това предупреди финансовият експерт и бивш депутат от "Има такъв народ" Мика Зайкова. 

"Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Тя не е временно явление. Макар че някои колеги си мислят, че в следващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за съжаление няма да стане, защото икономиката и на ЕС, и на света е енергетиката, а точно там е основният проблем. България има допълнителни проблеми – състоянието на топлофикация и мораториумът върху цените. Той не решава проблеми, а само ги отлага”, заяви Зайкова пред Нова тв.

Според нея все пак България е облагодетелствана, защото външните доставки на енергийни източници са около 13%. Но предстои зелена сделка. 60% от енергетиката е атомна енергия, която ЕС отказва да приеме за чиста енергия. Освен това България е третата "въглищна" страна в ЕС. 

Според социалния експерт и бившия социален министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите три месеца от новата година, а след това ни очаква спад.

"Част от проблема е, че бяхме позабравили що е инфлация. Не смятам, че това е най-тежкият проблем в социалната сфера. Вече се забелязва намаляване на цената на петрола заради намаленото потребление. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя трябва да създава инструменти, с които да се помага на хората. Важно е да бъде решено на кого и как да бъде помогнато", обясни той.

По думите му голямото предизвикателство пред новото социално министерство е как да настрои инструментите, с които ще помага на истински нуждаещите се. Сега се продължава с мантрата, че щом си пенсионер, значи си беден, а това не е така. Трябва да се преразгледа цикълът на енергийно подпомагане, смята Иван Нейков.

Мика Зайкова обаче напомни, че в България наистина има бедни пенсионери, но има и работещи бедни - доходите изостават от поскъпването на живота, а това е много сериозно предизвикателство. България е единствената страна в ЕС, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. Затова трябва да има баланс между доходите и това, което се случва в икономиката. Зайкова бе категорична, че трябва да се реши въпросът с облагането на минималната работна заплата. 

"Не знам колко време трябва да мине, за да разберем, че минималната работна заплата трябва да бъде определяна не от волята на един министър, а от принципи. Когато си възприел един принцип, правилата се определят”, смята Нейков.

Мораториумът върху цената на тока може да има едно-единствено значение - да се печели време за намиране на някакво решение, посочи Нейков. Според двамата експерти има свръхочакване към правителството, въпреки че то е от няколко дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови