Дребните търговци на горива излизат на протест пред парламента

OFFNews 22 януари 2020 в 10:03 1712 0

Дребните търговци на горива организират митинг пред сградата на парламента, а причината е да защитят постигнатите в преговорите с правителството изменения в текстове на Закона за горивата, съобщи БНР. 

Депутатите от Комисията за борба с контрабандата приеха вчера на второ четене промените в наредбата към Закона за нефт и нефтопродуктите.

Текстовете бяха отлагани три пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива. С наредбата се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти. Земеделските производители се изключват от обхвата на закона, но ще подлежат на санкция, ако търгуват без да имат регистрация. Относно строителите при определени категории се допускат преместваеми обекти за зареждане, за които държавната администрация ще следи къде се намират.

Прагът за регистрация се намалява от 1 млн. лева, а на банковата гаранция - от 500 хил. лева, и ще зависи от годишния оборот на фирмите. С промените прагът на регистрация на фирмите и банковата гаранция за дейност вече ще зависят от техния оборот. Изискването към броя на бутилките за търговия с пропан-бутан се свива от 10 000 на 1000.

При продажба на нерегламентирано гориво бензиностанциите и складове за горива ще бъдат запечатвани за период от две години, а цистерните, които го превозват ще бъдат спирани от движение за една година.

Очаква се законът да пребори контрабандата и да гарантира конкуренцията на пазара, както и равния достъп на дребните търговци, които протестираха срещу първоначалния вариант заради притесненията си, че бизнесът им ще фалира.

Заради спорните текстове в него законът не работи повече от година, а наредбата към него се отлага два пъти, като сега се очаква да влезе в сила от 26 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови