Дребният бизнес с цветята загива. Задава се недоволство от мерките

OFFNews 14 април 2020 в 12:42 6203 1

Дребният бизнес с продажбата на цветя е един от най-пострадалите от въведеното извънредно положение. Затварянето на пазарите до второ нареждане ощетява не само продавачите на плодове и зеленчуци, но и търговците на цветя, които разчитат на по-големи продажби по празниците. Но те ще могат да продадат наличностите си само до утре. Така е навсякъде.  

Проблем са и затворените борси - малките цветарски обекти не могат да отворят, ако няма откъде да заредят.

В Плевен например полицията е затворила всички павилиони на двете улици на цветята. На голяма част от търговците това е единственият начин за препитание. 

„Имаме един павилион, в който продаваме цветя от 20 г. Полицаят каза да затварям, защото има заповед на министъра за затваряне на борсите за цветя. Опитах се да обясня, че не сме борса. Ние сме отделни търговски фирми, еднолични търговци със собствени павилиони. Но това не помогна. В същото време цветя в големи количества се продават в Била, Лидъл, Кауфланд. За тях е разрешено, за нас – не. Обричат ни на фалит", казва Иванка Пащрапанска, чието единствено препитание са цветята, пред Plevenpress.

Жената обяснява, че когато беше спусната заповедта на министъра, е зареждала със стока. "Ако знаех това поне един ден по-рано, нямаше да зареждам и щях да затворя. Дадох си парите за всичката тази стока и сега трябва да ги изхвърля. Дават ми три дена да я продам. Това е невъзможно. Цветята не са стока от първа необходимост и е невъзможно да ги продам за три дена", оплаква се Пащрапанска.

Недоволство на цветарите се надига от всички краища на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12362

1

Хуан

14.04 2020 в 13:17

Това с цветята беше предозиране. Като изключим 8-ми март, до сега не съм виждал струпване на хора окало цветарски сергии/павилиони/магазини т.е. те са доста нискорисков (с оглед опасност от заразяване) сегмент от бизнеса на дребно. Същевременно това е неквалифициран труд, който осигурява прехрана на доста хора, точно от най-уязвимата част на обществото. Затварянето на борсите за цветя в цялата страна (а както се вижда от статията и на малки магазинчета), заради опашка пред загражденията на Женския пазар, е откровенно недомислие и пример за хаотично взимане на мерки.